Ελεγχόμενη διόρθωση στις ευρωαγορές μετά την αισιοδοξία για το εμπόριο

Ελεγχόμενη διόρθωση στις ευρωαγορές μετά την αισιοδοξία για το εμπόριο

Πτωτικά κινούνται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες μετά τα σημαντικά κέρδη χτες στον απόηχο της επίσημης προαναγγελίας για συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας στο εμπόριο και τους επενδυτές να προχωρούν σε ελεγχόμενες κινήσεις αναμένοντας περαιτέρω εξελίξεις.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,33% και κινείται στις 405,2 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους του να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο και τις πρώτες ύλες (ένας τομέας με μεγάλο άνοιγμα στην Κίνα) να καταγράφει απώλειες -1,2%.

Παρόμοιο κλίμα επικρατεί και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί κατά 0,33% στις 13.244 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να χάνει 0,37% στις 5.869 μονάδες και τον βρετανικό FTSE 100 να βρίσκεται στις 7.380 μονάδες με πτώση 0,36%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται επίσης πτωτικά με απώλειες 0,34% στις 23.424 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που καταγράφει πτώση 0,33 και βρίσκεται στις 9.417 μονάδες.

Χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εμπορίου είχε ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις εμπορικές τους σχέσεις, η οποία θα υλοποιηθεί σε διάφορες φάσεις οι οποίες θα έχουν την εκατέρωθεν άρση δασμών.

«Ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε με δασμούς και θα πρέπει να τελειώσει με την ακύρωση δασμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φενγκ, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το ακριβές ποσό της ελάφρυνσης δασμών στην «πρώτη φάση» της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες.

Λίγο αργότερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ, δήλωσε ότι η είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «πάρα πολύ αισιόδοξη» για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για το εμπόριο «σύντομα». «Δεν μπορώ να προκαταβάλλω τις συνομιλίες με την Κίνα, αλλά είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σύντομα», τόνισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Οι θετικές αντιδράσεις πάντως ενδέχεται να μετριάστηκαν στην πορεία μετά από δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο μετέδωσε πως το σχέδιο αντιμετωπίζει εσωτερικές αντιδράσεις στον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα, με αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες πληροφορίες για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας.