Ελεγχόμενη διόρθωση πέριξ των 750 μονάδων στο Χ.Α.

Ελεγχόμενη διόρθωση πέριξ των 750 μονάδων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εβδομάδα συσσώρευσης και αφομοίωσης κεκτημένων φαίνεται πως θα είναι στο σύνολό της η τρέχουσα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση συνεχίζει να κινείται με εξαιρετικά ήπιες διακυμάνσεις γύρω από το όριο των 750 μονάδων.

Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα, πρώτη του Απριλίου ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,58%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκανε νέο ράλι ποσοστό 13,02%, οπότε αυτή την εβδομάδα η αγορά κινείται σε ηπιότερο τέμπο, χωρίς να χάνει την επαφή με τα υψηλά 8μήνου.

Παράλληλα, η αποκλιμάκωση στα ομόλογα συνεχίζεται, με το 10ετές να πέφτει σήμερα στο 3,44% συνεχίζοντας σε νέα χαμηλά 14 περίπου ετών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Πάντως, πέραν της ενδοσυνεδριακής διόρθωσης της Δευτέρας όπου ο Γ.Δ. έφτασε να χάνει έως 0,95% όμως έκλεισε μόλις στο -0,11%, ουσιαστική αποφόρτιση δεν έχει γίνει, οπότε ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει το ενδεχόμενο πιο ουσιαστικής διόρθωσης.

Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι ο εξαιρετικά μειωμένος τζίρος, που καταδεικνύει πως τα ισχυρά χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής, χωρίς όμως να «αδειάζουν» τις θέσεις τους.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 752 μονάδες με οριακή πτώση 0,10%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 12 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα στο χώρο του Large Cap είναι μεικτή, χωρίς ακρότητες και από τις δύο κατευθύνσεις. Στις τράπεζες η Eurobank ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 2%, η Πειραιώς στο +0,92%, ενώ ήπια πτώση καταγράφουν οι Εθνική και Alpha Bank.

Στα μη τραπεζικά blue chips, κέρδη άνω του 1% δίνοντας και στήριξη στο Γ.Δ. έχουν μετοχές όπως Coca Cola HBC, Grivalia Properties, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, πτωτικά κινούνται οι Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, Τιτάν κ.λπ.

Στον Mid Cap πτωτικά κινείται η πλειονότητα των τίτλων με τον όμιλο Intracom να πιέζεται και σήμερα έως 2,64%, ενώ ανοδικά κινούνται μόνο οι Attica Bank, Ικτίνος, AVAX και Πλαστικά Θράκης.

Στο σύνολο της αγοράς υπερτερούν οι πωλητές, καθώς 35 μετοχές ενισχύονται έναντι 51 που υποχωρούν.