H Fitch έφερε πωλήσεις στις τράπεζες και πτώση στο Χ.Α.

H Fitch έφερε πωλήσεις στις τράπεζες και πτώση στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η έκθεση της Fitch που επισημαίνει τους κινδύνους και τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, χτυπώντας καμπανάκι για τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών και κάνοντας λόγο ακόμα και για επιστροφή αυστηρότερων capital controls, έφερε κάποια νευρικότητα και ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας εκ νέου πτωτικά το Γενικό Δείκτη.

Πλέον, η εικόνα της αγοράς έχει αλλάξει, με το Γενικό Δείκτη να έχει κατέλθει στις 673 μονάδες με πτώση 0,56%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 24 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες επέστρεψαν οι πωλητές, οδηγώντας την Alpha Bank σε πτώση 3,51%, τη Eurobank στο -1,79%, την Εθνική -1,47% και την Πειραιώς -1,33%.

Πτωτικά διαπραγματεύονται και μάλιστα με απώλειες άνω του 1% και blue chips όπως ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Viohalco και Jumbo, ενώ μικρότερη πτώση σημειώνουν οι Grivalia Properties, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ, Fourlis και Τέρνα Ενεργειακή.

Αντιθέτως, στήριγμα στη διακράτηση της ζώνης των 670-675 μονάδων δίνουν μετοχές όπως ΟΤΕ, Τιτάν, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Σαράντης και ΟΛΠ.

Στο χώρο του Mid Cap κυριαρχούν οι πωλητές, καθώς ανοδικά διατηρούνται μόνο οι Intracom Holdings και Κρι Κρι.
Αντιθέτως, απώλειες άνω του 4% έχει η Νηρέας, η Ολυμπιακή Τεχνική υποχωρεί κατά 3,85%, ενώ πλέον του 2% χάνουν μετοχές όπως MIG, Cenergy Holdings, Intralot, Κέκροπας, AS Company και Κλουκίνας Λάππας.

Αλλαγμένη είναι η εικόνα και στην ευρύτερη αγορά πλέον όπου οι πωλητές κυριαρχούν, μιας και 37 είναι οι μετοχές που ενισχύονται έναντι 58 που υποχωρούν. Φυσικά, η αγορά έχει πολύ μεγάλα περιθώρια διόρθωσης – αποφόρτισης και σε καμιά περίπτωση η σημερινή πτώση δεν είναι εκτός… προγράμματος…