Ελεγχόμενη άνοδος στις ευρωαγορές

Ελεγχόμενη άνοδος στις ευρωαγορές

Επιφυλακτικές κινήσεις και μικρές μεταβολές έχουν οι σημερινές συνεδριάσεις για τους κυριότερους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι μετά το επιφυλακτικό άνοιγμα επιχειρούν να σταθεροποιηθούν σε θετικό έδαφος έστω και με μικρά κέρδη, καθώς το κλίμα παραμένει θετικό διεθνώς λαμβάνοντας ώθηση από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου που συνεχίζουν να ανακοινώνονται.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στις 467,37 μονάδες με άνοδο 0,3%, λαμβάνοντας ώθηση από τις εταιρείες του κλάδου των πρώτων υλών που ενισχύονται κατά 0,9% ενώ οι ασφαλιστικές εμφανίζουν πτώση 0,5%.

Στην Γερμανία ο DAX αφότου άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο πλέον ενισχύεται κατά 0,12% και κινείται στις 15.492 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημειώνει πλέον άνοδο 0,2% κινούμενος στις 7.218 μονάδες, ενώ και ο CAC 40 στη Γαλλία πέρασε σε θετικό πρόσημο με άνοδο 0,16% στις 6.683 μονάδες.

Θετική αντίδραση επιχειρούν να βγάλουν οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, κυρίως στην Ισπανία όπου ο IBEX 35 σημειώνει άνοδο 0,6% και κινείται στις 8.989 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB βρίσκεται και αυτός σε θετικό έδαφος στις 26.272 μονάδες αλλά με μικρότερα κέρδη 0,18%.

Η εντυπωσιακή έναρξη της σεζόν των εταιρικών αποτελεσμάτων έφερε αντιστροφή κλίματος στις παγκόσμιες αγορές την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Wall Street ξεκίνησε χτες θετικά και την τρέχουσα με τον S&P 500 να καταγράφει την τέταρτη ανοδική του συνεδρίαση.

Σε αυτό το κλίμα, η Ericsson ανακοίνωσε σήμερα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη στο τρίτο τρίμηνο, με τις ισχυρές πωλήσεις εξοπλισμού 5G σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Λατινική Αμερική, να αντισταθμίζουν την έντονη πτώση τους στην ηπειρωτική Κίνα, ωστόσο ο τίτλος της δέχεται έντονες πιέσεις και υποχωρεί κατά 3,6% καθώς οι επενδυτές δείχνουν να εστιάζουν στα προβλήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας που αναμένεται να πλήξουν την εταιρεία.

Με πτώση 0,75% διαπραγματεύεται και ο τίτλος της Danone, η οποία είδε τα κόστη της να εκτοξεύονται ενώ ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων της παρουσίασε επιβράδυνση, αν και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Aντίθετα, η βρετανική Bellway ενισχύεται κατά 2,6% και βρίσκεται στην κορυφή του Stoxx 600, αφότου ανακοίνωσε εκτίναξη της κερδοφορίας της στο τρίτο τρίμηνο και εκτίμησε ότι αναμένει αύξηση 10% στην παραγωγή της.