Βελτίωση της εικόνας στο ΧΑ λόγω της επιτυχίας του ομολόγου

Βελτίωση της εικόνας στο ΧΑ λόγω της επιτυχίας του ομολόγου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η βελτίωση της εικόνας των ευρωπαϊκών αγορών και η μεγάλη επιτυχία που καταγράφει το 15ετές ομόλογο, όπου οι προσφορές ξεπέρασαν τα 15 δισ. ευρώ ρίχνοντας περαιτέρω και το επιτόκιο, δίνουν στήριξη στο ΧΑ που έχει περιορίσει τις απώλειες και κινείται πλησίον των 940 μονάδων.

Πλέον η εικόνα στο χώρο του FTSE 25 είναι μεικτή, ενώ και στην ευρύτερη αγορά, δεκάδες μετοχές έχουν βελτιώσει τη συμπεριφορά τους. Στις ευρωπαϊκές αγορές γίνεται προσπάθεια μερικής εξομάλυνσης και ψυχραιμότερης «ματιάς» στις εξελίξεις, μετά το χθεσινό ξεπούλημα έως και 2,86%, με την πλειονότητα των δεικτών να αντιδρούν ήπια ανοδικά σήμερα, με την επιφυλακτικότητα όμως να παραμένει.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ το πρωί έπεσε στο χαμηλό ημέρας και στις 930,91 μονάδες όταν υποχωρούσε κατά 0,57%, ενώ πλέον έχει γυρίσει σε θετικό έδαφος και στις 936 μονάδες με οριακή άνοδο 0,05%. Σε πολύ ήπιο τέμπο και σήμερα η αξία συναλλαγών, διαμορφώνεται μόλις στα 37 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι και σήμερα οι επενδυτικές κρατούν επιφυλακτική στάση, χωρίς νέα ρίσκα.

Στο χώρο του Large Cap, ξεχωρίζει η ΓΕΚ Τέρνα που με άνοδο 2,81% έχει ανέλθει στα 8,78 ευρώ που είναι νέα υψηλά 11ετίας, καθώς σ' αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις αρχές Ιουνίου 2008. Στήριγμα στο Γ.Δ. δίνουν επίσης τίτλοι όπως Coca Cola HBC, Alpha Bank, Εθνική, ΕΛΠΕ, Lamda Development, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ, Σαράντης και Fourlis.

Στον αντίποδα, σε αρνητικό έδαφος είναι μετοχές όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Eurobank, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Motor Oil, Jumbo, Τιτάν, Viohalco, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον Mid Cap, κέρδη άνω του 2% έχουν οι Profile και Attica Bank, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι Autohellas, Cenergy Holdings, Quest Συμμετοχών και Κέκροπας. Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Λιβάνης, Ιντεάλ, Κυριακούλης, Space Hellas, Reds, Byte Computer, Ίλυδα, Ιατρικό Αθηνών, Δρομέας, Βιοτέρ και MLS.

Στον αντίποδα, υποχωρούν τίτλοι όπως CPI, Logismos, Μινέρβα, Audiovisual, Ελγέκα, Mevaco, ΑΕΓΕΚ, Lavipharm, Newsphone, Αλουμύλ, Frigoglass, Κορδέλλου και Μουζάκης. Στο σύνολο της αγοράς, 50 μετοχές ενισχύονται έναντι 59 που υποχωρούν.