Ελεγχόμενες διορθωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ελεγχόμενες διορθωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της 2ης εβδομάδας του Νοεμβρίου, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης ρευστότητας και διαχείρισης κεκτημένων.

Δεν παρουσιάζονται μεγάλες διακυμάνσεις ή απότομες μεταβολές με τις περισσότερες αγορές σε ήπια πτωτική τροχιά, καθώς – παρά τις μεταβολές – (και) η περασμένη εβδομάδα – αθροιστικά ήταν ανοδική για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στις ασιατικές αγορές οι τάσεις ήταν μεικτές, αλλά οι δείκτες των χρηματιστηρίων Ιαπωνίας και Σαγκάης έκλεισαν σε υψηλά 2,5 μηνών, ενώ ασφαλώς το focus των επενδυτών σήμερα εστιάζεται στο σημερινό Eurogroup και στις όποιες αποφάσεις λάβει, είτε για την Ελλάδα είτε ευρύτερα.  

Σήμερα η γερμανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε τα στοιχεία για το εμπορικό της ισοζύγιο, με τις εξαγωγές να καταγράφουν άνοδο 2,6% και τις εισαγωγές 3,6% τον Σεπτέμβριο, μετά τη μεγάλη μείωση του Αυγούστου.

Ο δείκτης DAX που την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε πάνω από τα 11.000 μονάδες ενδοσυνεδριακά πιάνοντας υψηλά δυόμισι μηνών, διαπραγματεύεται στις 10.949 μονάδες με πτώση 0,36%, ενώ ο CAC 40 που επίσης «φλέρταρε» την περασμένη εβδομάδα με τις 5.000 μονάδες βρίσκεται στις 4.957 μονάδες με απώλειες 0,54%.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου διαπραγματεύεται στις 6.359 μονάδες με οριακή άνοδο 0,08%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διαπραγματεύεται στις 379 μονάδες με απώλειες 0,25%.

Στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας ο ισπανικός δείκτης IBEX διαπραγματεύεται στις 10.423 μονάδες με πτώση 0,29%, ενώ ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο διαπραγματεύεται στις 22.411 μονάδες με απώλειες 0,31%.

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου υπήρξαν μεικτά πρόσημα, εντούτοις η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ήταν ανοδική για τις ευρωπαϊκές αγορές, σ' ένα πενθήμερο με πολλά εταιρικά αποτελέσματα αλλά και ανακοινώσεις μάκρο, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Γενικώς η εβδομάδα – παρά τις μεταβολές – ήταν θετική για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, με ράλι στην Ασία, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως οι δείκτες DAΧ και CAC 40 «ακούμπησαν» τα υψηλά δυόμιση μηνών, προσεγγίζοντας τα όρια των 11.000 και 5.000 μονάδων αντίστοιχα.

Οι αγορές πήραν ώθηση τόσο από εταιρικά αποτελέσματα, όσο και από την ανακοίνωση για την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ. Πιο αναλυτικά, το μήνα Οκτώβριο δημιουργήθηκαν 271.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση κατά 182.000 θέσεις εργασίας. Οδηγώντας έτσι το ποσοστό της ανεργίας στην αμερικανική οικονομία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εφτά ετών!