Ελεγχόμενες διορθωτικές τάσεις σε τράπεζες – FTSE 25

Ελεγχόμενες διορθωτικές τάσεις σε τράπεζες – FTSE 25

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ελεγχόμενα διορθωτικά κινείται την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας παρόμοια κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών, με το Χ.Α. ασφαλώς να έχει σημαντικά κέρδη προς κατοχύρωση, ύστερα από τα διαρκή υψηλά 13 και πλέον μηνών. 

Κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης είναι το χαμηλό τέμπο στο τζίρο σ' ό,τι αφορά την πτωτική – διορθωτική πορεία της αγοράς, κάτι που λαμβάνει χωρά σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις. Οι τζίροι δηλαδή που γίνονται στην… πτώση – διόρθωση της αγοράς είναι ασύγκριτα μικρότεροι από αυτούς που γίνονται όταν η αγορά γυρνάει θετική.

Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση να «σηκωθούν» τα κεφάλαια από την αγορά, στοιχείο που πιστοποιεί ότι το momentum παραμένει υπέρ των long. Πάντως, με αυτές τις – κυρίως ενδοσυνεδριακές – διορθώσεις, αποφορτίζεται σημαντικά η αγορά, σε δείκτες και μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 843 μονάδες με πτώση 0,77%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς – μετά το χθεσινό ράλι +7,43% - διορθώνει σε ποσοστό 2,20%, οι Alpha Bank και Eurobank υποχωρούν λίγο πάνω του 1%, ενώ μικρότερη είναι η πτώση της Εθνικής.

Στο χώρο του Large Cap η πλειονότητα των τίτλων διορθώνει, καθώς μόνο οι Lamda Development και ΟΛΠ κινούνται σε θετικό έδαφος.

Διόρθωση άνω το 2% καταγράφει ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι Viohalco, Motor Oil, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Τιτάν, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον Mid Cap που αυτή την εβδομάδα έχει υπεραποδώσει, η εικόνα σήμερα είναι μεικτή. Η Attica Bank μετά το +14,26% χθες συνεχίζει σήμερα με νέο ράλι +6,44% και σημαντικό όγκο, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι AVAX, Νηρέας, Ικτίνος, Κλουκίνας Λάππας και Πλαίσιο.

Αντιθέτως, υποχωρούν τίτλοι όπως Intralot, MIG, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, Κέκροπας, Intrakat και Κρι Κρι.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα καταγράφουν τίτλοι όπως Ίλυδα, Ίντεργουντ, Φιερατέξ, Μουζάκης, Μοτοδυναμική, CPI, Profile και Αττικές Εκδόσεις, ενώ υποχωρούν οι Moda Bagno, Revoil, Ιντερτέκ, Centric κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 33 μετοχές ενισχύονται έναντι 46 που υποχωρούν.