Ελεγχόμενες διορθωτικές τάσεις πέριξ των 870 μονάδων στο ΧΑ

Ελεγχόμενες διορθωτικές τάσεις πέριξ των 870 μονάδων στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση αφομοίωσης κεκτημένων από την έντονη άνοδο Δευτέρας και Τετάρτης χωρίς όμως αλλοίωση τεχνικών δεδομένων και χωρίς μεγάλα αδειάσματα είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να παραμένει πέριξ της περιοχής των 870 μονάδων καταγράφοντας πτώση έως 0,50%.

Η εβδομάδα θα κλείσει θετικά, με κύριο χαρακτηριστικό μάλιστα τη σημαντική ενίσχυση των συναλλαγών που μαρτυρά τη σταδιακή επαναδραστηριοποίηση των ισχυρών χαρτοφυλακίων. Στις τέσσερις (με τη σημερινή) συνεδριάσεις της εβδομάδας η αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο στη διόρθωση της Τρίτης ο τζίρος κατήλθε στα 45,96 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η αγορά έχει κλείσει ανοδικά στις πέντε από τις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαιώνοντας ότι οι long έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων, με επιλεγμένα πονταρίσματα σε τράπεζες και blue chips, χωρίς ακρότητες και χωρίς υπερβολές, ενώ εικόνα σταθεροποίησης δείχνουν σήμερα και οι διεθνείς αγορές,

Τα μηνύματα από το 14ο road show είναι θετικά καθώς η Ελλάδα πλέον ξεκινά από μια διαφορετική αφετηρία σε σχέση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το παρόν στο Λονδίνο έδωσαν μετά από χρόνια όλα τα κορυφαία επενδυτικά χαρτοφυλάκια που «δρουν» παγκόσμια.

Το γεγονός των διαρκών ιστορικών χαμηλών στις αποδόσεις των ομολόγων λέει πολλά για τους ξένους, που κινούνται θεσμικά και πάντα βάσει καταστατικού. Υπάρχει άρση των capital controls, στη χώρα εκλέχθηκε μια κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις και με ξεκάθαρη στόχευση σ' ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ευρύτερα υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης.

Άλλωστε, το γεγονός ότι μια ελληνική εταιρεία, ο ΟΤΕ, εξέδωσε ομόλογο αυτή την εβδομάδα με επιτόκιο κάτω από το 1%, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ δανεισμού για ελληνική εταιρεία, μαρτυρά επίσης πολλά.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα και με δεδομένο ότι τα όποια θετικά αποτελέσματα των road shows ποτέ δεν είναι άμεσα, το χρηματιστήριο – όπως προαναφέρθηκε – κινείται πέριξ των 870 μονάδων, έχοντας έως τώρα διακύμανση μόλις 6 μονάδων, με χαμηλό στις 866,70 μονάδες και υψηλό στις 872,86 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 73 εκατ. ευρώ, με τα 13 εκατ. ευρώ σε πακέτα σε Jumbo (5,51 εκατ. πακέτο), Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank. Στο χώρο του Large Cap θετικά κινούνται μόνο οι Εθνική (+2,13%), Eurobank, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Aegean Airlines, ενώ υποχωρούν άνω του 1% οι Coca Cola HBC, Alpha Bank, ΕΛΠΕ, Jumbo, Lamda Development, Fourlis και Cenergy Holdings.

Στον Mid Cap κέρδη άνω του 5% έχει η AVAX, +2,97% η Ικτίνος που αυτή την εβδομάδα κερδίζει άνω του 10%, ενώ θετικά κινούνται και οι MIG, Attica Bank και Κέκροπας. Αντιθέτως, πτώση άνω του 3% καταγράφει η AS Company, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι Intracom Holdings, Intralot, MLS, Πλαστικά Θράκης και Έλτον.

Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη καταγράφουν Ίντεργουντ, Βαράγκης, Pasal, Forthnet, Αλουμύλ, Κτήμα Λαζαρίδη, ΑΝΕΚ, Trastor, Ευρωπαϊκή Πίστη και ΕΥΑΘ. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Sato, Επίλεκτος, Κορδέλλου, Γενική Εμπορίου, Reds, Unibios, Briq Properties και Ελγέκα. Συνολικά, 33 μετοχές ενισχύονται ενώ 67 υποχωρούν.