7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Ελεγχόμενες απώλειες στο Χρηματιστήριο με χαμηλούς τζίρους

Ελεγχόμενες απώλειες στο Χρηματιστήριο με χαμηλούς τζίρους

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις κύλησε η σημερινή συνεδρίαση, με το μεγαλύτερο μέρος των - λίγων - συναλλαγών να λαμβάνει χώρα στο ±0,30% του Γενικού Δείκτη. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Δείκτης επέδειξε αδυναμία να προσπελάσει τις 895 μονάδες, πρέπει να αξιολογηθεί ανάλογα.

Και παρά το αισιόδοξο ξεκίνημα και το +0,58%, εν μέσω θετικών προσήμων και στις ευρωαγορές, τελικά οι 895 μονάδες αποτέλεσαν για δεύτερη φορά το εμπόδιο για τη συνέχιση. Έτσι, ο Δείκτης όχι μόνο έχασε τα πρωινά κέρδη, αλλά κατέληξε σε αρνητικό έδαφος στα χαμηλά ημέρας, με ένα τετράωρο μόνιμης πτωτικότητας και απώλειας σχεδόν 12 μονάδων (884,11 - 895,79).

Από μόνη της η παραπάνω περιγραφείσα συμπεριφορά είναι ανησυχητική, καθώς δημιουργεί την αίσθηση ότι όσοι - βραχυπρόθεσμοι - δοκίμασαν τοποθετήσεις στο ανοδικό σκέλος, θα είναι οι πρώτοι που θα πουλήσουν στην πτώση, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το ταμπλό.

Ακόμα και το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και η προθυμία για ρευστοποιήσεις στη δημοπρασία περιγράφουν μια τάση για απεγκλωβισμό από μια κατάσταση που προεξοφλείται ότι θα επέλθει.

Ακόμα κρισιμότερη όμως είναι εξέταση των ευρημάτων από τη σκοπιά της σχετικής θέσης του Γενικού Δείκτη. Και με δεδομένη την παρατήρηση της αδυναμίας προσπέλασης και συν αυτώ επιβεβαίωσης του πτωτικού σχηματισμού, η δεύτερη - ενδοσυνεδριακή - αποτυχία να διατηρηθεί η επαφή με το επίπεδο αυτό δεν διευκολύνει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Η παραπάνω προβληματική εδράζει επί της βάσης της άρνησης για οποιαδήποτε πέραν των 895 μονάδων τοποθέτηση, αδιαφορώντας για το καλό κλίμα στις ευρωαγορές, τουλάχιστον αναφερόμενοι στη σημερινή θετική συνεδρίαση των μεγάλων DAΧ40 (+0,67%) και Eurostoxx50 (+0.63%).

Στα επιμέρους, τα πρόσημα ήταν ζυγισμένα υπέρ της πτώσης, καθώς μόλις 5 δεικτοβαρείς διεσώθησαν, εξ αυτών και η "βαρια" μετοχή της 3Ε που με τη στάθμισή της "έσωσε" τον Δείκτη από εκτεταμένες απώλειες.

Στον αντίποδα βρέθηκε, όπως αναμενόταν, η μετοχή της Ελλάκτωρ (-10,32%) σε αντικατοπτρισμό της χθεσινής ανοδικής έξαρσης, απόρροια της εκποίησης.

Η διάχυση της ρευστότητας ήταν πολύ υψηλή, καθώς από τα 46,7 εκατ. ευρώ, μόλις τα 9,24 αφορούσαν σε τραπεζικές μετοχές, με 14 μετοχές να ξεπερνούν το 1 εκατ. συναλλακτικής δραστηριότητας. Επίσης, έλαβαν χώρα πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών σε 9 τίτλους, συνολικής αξίας 10,06 εκατ. ευρώ.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι το στοπ στην ανοδική προσπάθεια του Οκτωβρίου οριοθετείται κάτω από 880 μονάδες, με την επόμενη στάση να βρίσκεται στις 860 και τον τελικό αποδέκτη στην περιοχή των 835 - 840.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.