Ελεγχόμενες απώλειες για τον ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ελεγχόμενες απώλειες για τον ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με απώλειες 0,75% έκλεισε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 615,31 μονάδες, αν και λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης έφθανε να χάνει έως και 1,60%, περιόρισε ωστόσο τις απώλειες κατά την δημοπρασία.

Στην σημερινή συνεδρίαση παρατηρήθηκε χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως και λόγω της αργίας του χρηματιστηρίου του Λονδίνου μέσω του οποίου δραστηριοποιούνται αρκετοί θεσμικοί επενδυτές. Πλέον εάν και τις επόμενες ημέρες οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών διατηρηθούν, τότε γίνεται ξεκάθαρο πως οι πολιτικές εξελίξεις θα επισκιάσουν για ακόμη μία φορά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς είναι στη φύση των χρηματιστηρίων να προεξοφλούν.

Τόσο στην σημερινή συνεδρίαση όσο και στις επόμενες συνεδριάσεις, έως και την αργία της Πρωτοχρονιάς, το ενδιαφέρον εστιάζεται στον γενικό δείκτη και ειδικότερα στην συνέχιση ή όχι του ανοδικού του σήματος, σε μια προσπάθεια να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα με πρώτο αυτό των 648,52 μονάδων που αποτελεί το επόμενο επίπεδο αντίστασης  - με τον γενικό δείκτη πάντως στην συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης να κλείνει ελάχιστα πάνω από το πτωτικό κανάλι που έχει δημιουργηθεί από τον Μάρτιο (σε εβδομαδιαία βάση).

Να τονίσουμε πως στο ωριαίο γράφημα ο ΚΜΟ των 5 ημερών διέσπασε καθοδικά αυτόν των 10 ημερών και στις επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται, εάν συνεχιστή η πτώση, να αποτυπωθεί και στο ημερήσιο διάγραμμα ακυρώνοντας ουσιαστικά το ανοδικό σήμα.

Και σήμερα παρουσιάστηκαν ισχυρές πιέσεις  στην μετοχή της ΔΕΗ όπου στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι εμφανής η πίεση που δέχεται, με το σημαντικότερο πλέον επίπεδο στήριξης των €2,6724 (επίπεδα Ιουλίου του 2012) να θεωρείται πιθανό επίπεδο απορρόφησης των πιέσεων. Η μετοχή κατέγραψε απώλειες 1,57% στα €3,76.

Οι πιέσεις συνεχίστηκαν και σήμερα και στην μετοχή της ΜΟΗ που βρίσκεται ήδη σε πτωτικό κανάλι με το επίπεδο στήριξης να βρίσκεται στα €9,2817. Η μετοχή έκλεισε στα €10 με κέρδη 2,04% κατά την δημοπρασία, καθώς εμφανίστηκαν αγοραστές.

Κατάφερε τελικά να διατηρήσει το επίπεδο των €1,10 η μετοχή της ΙΝΛΟΤ, σχετικά με την αντιστροφή της πτωτικής κίνησης, έπειτα και από το χαμηλό των €1,04 της συνεδρίασης της Παρασκευής όπου αποτελεί ισχυρό σημείο στήριξης. Η μετοχή της ΙΝΛΟΤ έκλεισε στα €1,10 αμετάβλητη.

Η μετοχή της ΑΛΦΑ έκλεισε στα €2,50 με απώλειες 1,96%.

Η μετοχή της ΕΤΕ ήταν η μόνη από τις τράπεζες που έκλεισε με θετικό πρόσημο, ενισχυμένη 1,23% στα €0,328.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της ΜΠΕΛΑ 4,44% στα €9,40, της ΤΕΝΕΡΓ 1,26% στα €2,41 και των ΕΛΠΕ σε ποσοστό 1,57% στα €3,89.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε €52,27 εκατ., εμφανώς χαμηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Από το σύνολο των μετοχών που έκαναν πράξη, 46 κινήθηκαν ανοδικά, 56 πτωτικά και 152 παρέμειναν αμετάβλητες.