ΓΔ: 894,70 -1,34 (-0,15 %)

Τζίρος: 88,59 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2019η
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

ΓΔ: 894,70 -1,34 (-0,15 %)

Τζίρος: 88,59 εκατ. €   RT

Eldorado Gold: Γιατί στα χρηματιστήρια πρέπει να σκεφτόμαστε απλά...

Eldorado Gold: Γιατί στα χρηματιστήρια πρέπει να σκεφτόμαστε απλά...

Τόσο στο Liberal, όσο και στο «Out of the Box» του Φιλελεύθερου, στη προσπάθεια μας να διερευνήσουμε την ομάδα των μετοχών, που θα κέρδιζαν από το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019, είχαμε επικεντρωθεί από νωρίς πάνω στην μετοχή της Eldorado Gold Corporation (EGO), που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο NYSE.

Και το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ήταν το ποιες μετοχές θα υπεραπέδιδαν με την προκήρυξη των εκλογών και την πλήρη αλλαγή του επενδυτικού κλίματος. Φυσικά έπρεπε να απαντηθεί όχι μόνο το «ποιες», αλλά και το «γιατί». Έτσι τον Οκτώβριο του 2018, είχαμε θεωρήσει ότι η EGO ήταν η πιο υποτιμημένη μετοχή στην Ελλάδα.

O βασικός λόγος ήταν ότι τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας και η επιχειρηματική της δραστηριότητα επηρεαζόταν πλήρως από τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης και από τα κινήματα των αγανακτισμένων.

Σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις που είχαν παρουσιαστεί από την Bank of America Merrill Lynch, την BMO Capital Markets, την CIBC World Markets, την Global Mining Research, την GMP Securities, την Haywood Securities, την JP Morgan, την RBC Capital Markets, την Scotia Capital και την IHS Markit, το μοναδικό αρνητικό στοιχείο στο οποίο επικέντρωναν την προσοχή τους, ήταν οι επιπτώσεις της ασκούμενης τότε κυβερνητικής πολιτικής πάνω στις επιχειρηματικές κινήσεις της εταιρείας.

Η μετοχή της Eldorado Gold Corporation (NYSE : EGO), μητρικής εταιρείας της Hellas Gold SA, δηλαδή του Ελληνικού Χρυσού, βρισκόταν τότε στα επίπεδα των $3.30 - $3.60.

Η εταιρεία παρουσίαζε προβλήματα, μετά από την πώληση της μονάδας στην Κίνα και την υποαπόδοση του ορυχείου στο Κισλαντάγκ της Τουρκίας. Όμως το βασικό θέμα που δημιουργούσε προβλήματα στην επιχείρηση, απογοήτευση στους μετόχους και ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα, ήταν το θέμα της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των μεταλλευτικών μονάδων στις  Σκουριές και στην Ολυμπιάδα.  

Επομένως ήταν απολύτως λογική η σκέψη, ότι μετά τις εκλογές θα κυριαρχούσε η λογική και το εθνικό συμφέρον απέναντι στις εμμονές του παρελθόντος και στο εχθρικό επενδυτικό περιβάλλον. Οπότε, εκτιμήσαμε, ότι η μετοχή της Eldorado Gold, ίσως να ήταν αυτή που θα έδινε και τις μεγαλύτερες αποδόσεις κι ας διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σε αυτό το σενάριο συνηγορούσε και το γεγονός, ότι η τιμή του χρυσού εκινείτο τότε στα $1.200/oz.

Λίγο πριν από τις εκλογές του 2019 η μετοχή της EGO είχε φτάσει στα $5,10 και η τιμή του χρυσού στα $1.385/oz.

Σήμερα η μετοχή της Eldorado Gold Corporation, βρίσκεται στα $12,96 με τη τιμή του χρυσού να βρίσκεται στα $1.810,90/oz.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός περιλαμβάνει  συνολικές επενδύσεις, ύψους $3,1 δισ. έναντι $1,4 δισ. του προηγούμενου σχεδίου. Σε αυτό το πλαίσιο, και τα τρία μεταλλεία παραμένουν ανοιχτά, εκσυγχρονίζονται, παρατείνεται ο χρόνος ζωής τους, εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται ο λιμένας Στρατωνίου και υιοθετούνται βέλτιστες διεθνώς περιβαλλοντικές πρακτικές.

Η εταιρεία δεσμεύεται να καταθέσει νέα πρόταση για την υλοποίηση, βάσει νέας τεχνοοικονομικής μεθόδου, της δέσμευσης για καθετοποίηση της παραγωγής με την κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού.

Οι άμεσες θέσεις εργασίας αυξάνονται σε 3.070, έναντι 1.650 σήμερα, με πρόβλεψη την περίοδο της κατασκευής να προστεθούν παροδικά 900 επιπλέον θέσεις. Ταυτόχρονα η εταιρεία θα υλοποιήσει επενδύσεις και έργως ύψους 67  εκατ. ευρώ για την τοπική κοινωνία.

Σκοπός είναι η παραγωγή χρυσού στην Ολυμπιάδα να προσεγγίσει τις 100.000 oz από 55.000 - 65.000 oz που είναι σήμερα, μέσα στη επόμενη πενταετία. Το 2021, στη Ολυμπιάδα θα εξορυχθούν περισσότεροι από 443.000 τόνους μεταλλεύματος, με περιεκτικότητα σε χρυσό της τάξης των 7,3 γρ. ανά τόνο, σε ασήμι της τάξης των 104 γρ. ανά τόνο, 3% σε μόλυβδο καθώς και 4% σε ψευδάργυρο.  Η τελική παραγωγή σε χρυσό θα φτάσει τις 65.000 oz, σε ασήμι τις 1,2 εκατ. oz, 11.500 τόνους μολύβδου και 12.000 ψευδαργύρου.

Όπως φαίνεται και στο γράφημα που ακολουθεί, μέχρι το 2025 η Ολυμπιάδα, αναμένεται να παράγει κοντά στο 20% της συνολικής παραγωγής χρυσού της Eldorado Gold Corporation, από 14% που είναι σήμερα.

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.