«Αν οι επενδυτές μείνουν στους παλιούς κανόνες στα ομόλογα, θα χάσουν»

«Αν οι επενδυτές μείνουν στους παλιούς κανόνες στα ομόλογα, θα χάσουν»

Την πεποίθησή του πως οι επενδυτές θα πρέπει να αναθεωρήσουν τον τρόπο με το οποίο κινούνται στην παγκόσμια αγορά ομολόγων εξέφρασε μιλώντας στο CNBS Friday, o οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν, δηλώνοντας πως όσοι επιμένουν να «παίζουν» με τους παλιούς κανόνες, σύντομα θα βγουν χαμένοι.

Το πρώην στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας Pimco σημείωσε πως οι επενδυτές θα πρέπει να αλλάξουν ρότα και να αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά σε σχέση με την αγορά ομολόγων, καλώντας τους αντί να τοποθετούν τα ομόλογα στον πυρήνα των επενδύσεών τους, να έχουν μία ευκαιριακή αντιμετώπιση απέναντί τους.

Το ράλι των αγορών ομολόγων με εγγυημένες αποδόσεις συνεχίστηκε και την φετινή χρονιά, καθώς η συνεχιζόμενη ένταση κι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργούν εκτεταμένη αβεβαιότητα κι ανασφάλεια στους επενδυτές.

Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σχεδόν 15 τρισ. κρατικών ομολόγων άλλαξαν χέρια έχοντας αρνητικές αποδόσεις (αριθμός που τριπλασιάστηκε από τον Οκτώβριο του 2018), γεγονός που σημαίνει πως οι επενδυτές αναγκάζονται να πληρώνουν ώστε να διατηρούν στην κατοχή τα συγκεκριμένα κρατικά χρεόγραφα.

Ο Ελ Εριάν μιλώντας στον δημοσιογράφο Steve Sedwick υποστήριξε πως ήρθε η ώρα οι επενδυτές να αρχίσουν να σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο όσον αφορά στην αγορά ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα ο Αμερικανός επιχειρηματίας και οικονομολόγος, απευθυνόμενος προς τους επενδυτές, επισήμανε πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την αγορά με ευκαιριακό και οπορτουνιστικό χαρακτήρα κι όχι με σταθερό επενδυτικό ενδιαφέρον που βρίσκεται στον πυρήνα του χαρτοφυλακίου τους, καθώς τα δεδομένα της αγοράς έχουν μεταβληθεί κι αυτός πλέον είναι ο λάθος τρόπος για να αντιμετωπίζει κανείς την αγορά ομολόγων. «Η αγορά ομολόγων σήμερα είναι οπορτουνιστική. Και εμείς χρειαζόμαστε οπορτουνιστικές θέσεις», συμπλήρωσε ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

AP Photo/Kathy Willens