Εκτόξευση κερδών στη Wall - Κατά 1.627 μονάδες ενισχύθηκε ο Dow

Εκτόξευση κερδών στη Wall - Κατά 1.627 μονάδες ενισχύθηκε ο Dow

Με ράλι που ξεπέρασε το 7% ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς και τους επενδυτές να εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία για την Νέα Υόρκη, όπου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι αλλά και τα περισσότερα κρούσματα, έδειξαν ότι αρχίζουν και μειώνονται για πρώτη φορά και τα δύο μεγέθη. Ωστόσο βέβαια οι αναλυτές δεν μπορούν να είναι σίγουροι 100% ότι αποτελεί σημαντική τάση.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες, μετά τα περίπου 30.000 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την περασμένη Πέμπτη, ακόμα 32.100 επιβεβαιώθηκαν την Παρασκευή, 33.260 το Σάββατο και έπειτα μειώθηκαν στα 28.200 την Κυριακή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Πάντως, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με το κλιμάκιο διαχείρισης κρίσης που έχει συστήσει, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες, Κυριακή, ότι οι συμπατριώτες του πρέπει να περιμένουν έναν «φρικτό» αριθμό νεκρών όταν σημειωθεί η κορύφωση της πανδημίας, αλλά απο εκεί και πέρα η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Σε αυτό το κλίμα, με το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 7,73% ή 1.627 μονάδες και έκλεισε στις 22.679 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κέρδισε 7,33% % ή 540 μονάδες στις 7.913 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 7,03% ή 175 μονάδες και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 2.663 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Dow Jones έχασε 2,7%, ο S&P 500 απώλεσε 2,1% και ο Nasdaq έχασε 1,7%.

Χαρακτηριστικό άλλωστε των συνεδριάσεων από τότε που εξαπλώθηκε η πανδημία είναι η εξαιρετικά έντονη μεταβλητότητα, όπως φαίνεται άλλωστε και από το διάγραμμα του CNBC για τον S&P 500:

Παράλληλα όμως, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 21% από το χαμηλό ημέρας που σημείωσε στις 23 Μαρτίου, ενώ ο Dow έχει κερδίσει επίσης 24% έκτοτε.

Σε αυτό το κλίμα νέα ισχυρά κέρδη κατέγραψαν σήμερα τα συμβόλαια του χρυσού με την τιμή του να κλείνει σε υψηλό επτά ετών και να βαίνει ολοταχώς προς τα 1.700 δολάρια, καθώς οι επενδυτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς το ασφαλές καταφύγιο του πολύτιμου μετάλλου εν μέσω της έντονης μεταβλητότητας.

Αντίθετα, μεγάλες απώλειες που έφτασαν έως και το 8% σημείωσε τα συμβόλαια του πετρελαίου, στη σκιά της μετάθεσης της τηλεδιάσκεψη του OPEC+ την Πέμπτη καθώς διατηρούνται οι εντάσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας.

Τέλος, με ισχυρά κέρδη ξεκίνησαν την εβδομάδα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες και την επενδυτική διάθεση να εμφανίζεται ενισχυμένη καθώς στα στοιχεία Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία δείχνουν να περιορίζεται η εξάπλωση του νέου κορονοϊού στη Γηραιά ήπειρο.