Έκθεση του Βασίλη Πέρρου στην Τήνο

Έκθεση του Βασίλη Πέρρου στην Τήνο

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της τελευταίας δουλειάς του στο αθηναϊκό κέντρο και την γκαλερί Σκουφά, ο Βασίλης Πέρρος ετοιμάζει ταξίδι για την κοσμαγάπητη Τήνο. Σε μια κατοικία στο κεφαλοχώρι Τριαντάρος, εμπνευσμένη από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των περιστεριώνων του νησιού που της έχει χαρίσει σημαντικές διακρίσεις, πρόκειται να απλώσει εικονογραφικά το χρονικό της εποχής.

Ο οίκος και το σχήμα του εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα έργα ως εικόνα αρχετυπική. Πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι καθημερινοί και το σπίτι είναι το πεδίο όπου εξελίσσεται η σύγχρονη πραγματικότητα πίσω από τις κλειστές πόρτες. Η έννοια του «οίκου» που προστατεύει ως απάγκιο, ενώνει, αλλά μπορεί και να περιορίζει, ακόμη και να συνθλίβει, ζωντανεύει και γίνεται επιφάνεια ζωγραφική.

«Σπίτι είναι ο φυσικός αλλά και ιδεατός χώρος μέσα στον οποίο ζούμε και υπάρχουμε. Το σπίτι είναι στην ουσία ό,τι και το δέρμα μας: το φυσικό μας σύνορο με το περιβάλλον. Μας κρατάει ζεστούς ενώ ταυτόχρονα έχει πόρους και αναπνέει. Το αν θα νιώσουμε φυλακισμένοι μέσα του ή θα απολαύσουμε την μοναξιά μας εξαρτάται από εμάς» έχει πει ο ζωγράφος στον Γιάννη Νένε (A.V. 12/2).

Ο Πέρρος, όπως έχουμε γράψει, αρχιτεκτονεί ένα αναγνωρίσιμο προσωπικό σύμπαν, στο οποίο καλείται να μετάσχει με δημιουργικό τρόπο και ο πλέον αμύητος θεατής. Καθένας δηλαδή μπορεί να βρει τον εαυτό του εκεί και οι προσωπικές ιστορίες γίνονται υπόθεση συλλογική. Ο δημιουργός αντλεί τα υλικά του από την παραστατική ζωγραφική για να μιλήσει για την εσωτερίκευση του θανάτου και πώς αυτή η ψυχική καταγραφή επηρεάζεται από μια εξωτερική μαζική απειλή όπως η πανδημία. Μια τέχνη που αποζητά το υπερβατικό μέσα από τον ρεαλισμό. Αν και ζούμε την αυγή της εικονικής πραγματικότητας, η πραγματική πραγματικότητα είναι πιο σκληρή όταν την αντικρίζουμε. Και η τέχνη του Πέρρου – από τους πιο ικανούς της γενιάς του - έχει τη δύναμη να ρίχνει ένα διαφορετικό φως.

Γεννημένος το 1981 στην Αθήνα, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1999-2005). Έχει πραγματοποιήσει 7 ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει φιλοτεχνήσει με έργα του εξώφυλλα βιβλίων και δίσκων και έχει επιμεληθεί σκηνογραφικά θεατρικές παραστάσεις.

Εγκαίνια: Παρασκευή 29 Ιουλίου, 19:15μμ. Διάρκεια: έως 25 Αυγούστου. Καθημερινά, 18:15 – 21:00, A Touch of New / Vacation House ΑΣΠΑΛΑΘΟΣ, Τριαντάρος, Τήνος.