ΕΚΤ: Θα αγοράσει junk ομόλογα υπό το φόβο υποβάθμισης της Ιταλίας;

ΕΚΤ: Θα αγοράσει junk ομόλογα υπό το φόβο υποβάθμισης της Ιταλίας;

Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ μέσω τηλεδιάσκεψης για να εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράζει και ομόλογα που δεν έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση στην επενδυτική βαθμίδα, υπό το φόβο υποβάθμισης της Ιταλίας από την Standard & Poor’ s την ερχόμενη Παρασκευή. Σημειώνεται ότι η απόφαση που θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν επηρεάζει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα καθώς έχει ήδη δοθεί το waiver που επιτρέπει την αγορά ελληνικών χρεογράφων λόγω της πανδημίας.

Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα αγοράσει ομόλογα – κυρίως κρατικά - συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ μέσα στο 2020 με στόχο να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού των χωρών-μελών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που προσπαθούν να ξεπεράσουν την κρίση που προκαλούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Μάλιστα, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει πει το δικό της «whatever it takes» ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αγοράσει κρατικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά καθώς μία τέτοια κίνηση θα αποτελούσε απευθείας χρηματοδότηση κυβερνήσεων.