Εκρηκτικό ξέσπασμα στο ΧΑ με τράπεζες και FTSE έως +14%

Εκρηκτικό ξέσπασμα στο ΧΑ με τράπεζες και FTSE έως +14%

Εκρηκτική αντίδραση – ξέσπασμα λαμβάνει χώρα σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να ακολουθεί τη βελτίωση του κλίματος διεθνώς, σε μια προσπάθεια να καλύψει μέρος της πρόσφατης ζημιάς, που έφερε όλη την αγορά σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα και σε μεγάλες πτωτικές στρεβλώσεις.

Ασχέτως αν ακόμη το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι απολύτως αιφνιδιασμένο από το «χτύπημα» που έχει επιφέρει ο κορονοϊός που έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη καραντίνα της ανθρώπινης ιστορίας, οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, τουλάχιστον προσωρινά, θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

Αυτό δείχνει και η κίνηση των διεθνών δεικτών, αυτό δείχνει και η ανταπόκριση σήμερα του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο έχοντας χάσει τη χθεσινή συνεδρίαση λόγω αργίας, κινείται εκρηκτικά ανοδικά, σε μια προσπάθεια να καλύψει μέρος της πρόσφατης ζημιάς, που στην πιο ταχύτατη και «βίαιη» πτώση των τελευταίων ετών.

Η σημερινή αντίδραση στο Χ.Α. έχει ποιοτικά στοιχεία όπως τον καλό τζίρο που ξεπερνά τα 82 εκατ. ευρώ, αλλά και τη συμμετοχή της μεγάλης πλειονότητας των μετοχών, καθώς 109 τίτλοι ενισχύονται έναντι μόλις 17 που υποχωρούν.

Ο Γενικός Δείκτης έφτασε να ενισχύεται έως 7,49% όταν ανήλθε στις 774,33 μονάδες, ενώ πλέον διαπραγματεύεται στις 767 μονάδες με κέρδη 6,50%. O FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.940 μονάδες με άνοδο 6,44%, ενώ έφτασε έως το +7,38%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 9,22% έχοντας ανέλθει στις 628 μονάδες, ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε στις 654,21 μονάδες όταν κέρδιζε 13,75%.

Στο χώρο του FTSE 25 ξεχωρίζουν μετοχές όπως Jumbo +14,28%, ΔΕΗ +11,92%, ΓΕΚ Τέρνα +11,59% και ΕΛΠΕ +11,20%, ενώ σημαντική αντίδραση βγάζουν και οι τράπεζες. Πιο αναλυτικά, η Eurobank κερδίζει 9,28%, η Πειραιώς +8,97%, Alpha Bank +8,24% και Εθνική +8,48%, ενώ ράλι +20,83% κάνει η Attica Bank που εξαϋλώθηκε στην πρόσφατη υποχώρηση. Στο χώρο του Large Cap, μόνο η Fourlis διαπραγματεύεται σε αρνητικό έδαφος.

Στο χώρο του Mid Cap, πλην της Attica Bank, σημαντικά κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως MIG, Intrakat, Κέκροπας, Intracom Holdings, Κρι Κρι, Ικτίνος, Quest Συμμετοχών, ΟΛΘ, Cenergy Holdings, Autohellas, Profile κ.α. Στην ευρύτερη αγορά, δεκάδες μετοχές σημειώνουν άνοδο από 5% έως 22%, σε μια προσπάθεια να μαζέψουν μέρος των πρόσφατων απωλειών.

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά έχουν περιοριστεί λίγο τα αρχικά κέρδη που έφταναν έως το +2,70%. Πάντως ο δείκτης DAX επανακτά το όριο των 12.000 μονάδων με άνοδο 1,90%, στο +1,78% είναι ο FTSE 100 στο Λονδίνο, +1,47% ο CAC 40 στο Παρίσει, ενώ κέρδη έως 2,09% καταγράφουν και οι αγορές του ευρωπαϊκού νότου.

Θυμίζουμε πως χθες οι δείκτες της Wall Street έκαναν ράλι αντίδρασης με τον Dow Jones να κερδίζει 1.293 μονάδες ή ποσοστό 5,09%, ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 4,60% και ο Nasdaq στο +4,49%.

Διεθνώς, υπάρχουν προσδοκίες για ανάληψη δράσης από τις κεντρικές τράπεζες ως αντίδοτο στις επιπτώσεις του ιού, κάτι που δημιουργεί ένα ανάχωμα στην κατρακύλα και δίνει αφορμή για ανοδική διόρθωση στις πρόσφατες ακρότητες.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έκανε την αρχή, κάτι που οδήγησε σε αντίδραση τους ασιατικούς δείκτες, ενώ οι επενδυτές αναμένουν και άλλες τέτοιες κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας από τράπεζες άλλων χωρών.