Εκρηκτικό «άλμα» στην τιμή του πετρελαίου

Εκρηκτικό «άλμα» στην τιμή του πετρελαίου

Εκρηκτικό «άλμα» για την τιμή του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση του OPEC+ περί διατήρησης των περικοπών στην παραγωγή των κρατών-μελών μέχρι και το τέλος Απριλίου.και η Σαουδική Αραβία να επεκτείνει τη μονομερή περικοπή παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τον Απρίλιο.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου έκλεισε με άνοδο 2,67 δολαρίων ή 4,2%, στα 66,74 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμό του από τις 25 Φεβρουαρίου, ενώ νωρίτερα έφτασε και σε κέρδη 4,7%, στα 67,11 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 2,55 δολ. ή 4,2%, στα 63,83 δολ. το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμο του πλέον ενεργού συμβολαίου του από τις 30 Απριλίου 2019, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει και στα 64,13 δολάρια το βαρέλι,

Ο OPEC και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να επεκτείνουν τις περικοπές πετρελαίου κατά ένα μήνα έως τον Απρίλιο, παρέχοντας μικρές εξαιρέσεις στη Ρωσία και το Καζακστάν, αφού αποφάσισαν ότι η ανάκαμψη της ζήτησης από την πανδημία είναι ακόμη εύθραυστη, παρά το πρόσφατο ράλι των τιμών.

Ο OPEC+ μείωσε την παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το περασμένο έτος, καθώς η ζήτηση κατέρρευσε λόγω της πανδημίας. Από τον Μάρτιο, εξακολουθεί να παρακρατεί περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περίπου το 7% της παγκόσμιας ζήτησης. Με την εθελοντική περικοπή εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, οι περικοπές ανέρχονται συνολικά σε περίπου 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Με την τιμή του πετρελαίου να είναι πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, κάποιοι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι η συμμαχία των παραγωγών ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει την παραγωγή κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα και ανέμεναν ότι η Σαουδική Αραβία θα αναπροσάρμοζε μερικώς ή θα τερμάτιζε πλήρως την εκούσια μείωση της παραγωγής της του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Ωστόσο τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν χθες ότι κάποια μέλη του OPEC+ θα πρέπει να διατηρήσουν αμετάβλητη την παραγωγή.