Εκ νέου πτωτικά το Χ.Α. πέριξ των 630 μονάδων ο Γ.Δ.

Εκ νέου πτωτικά το Χ.Α. πέριξ των 630 μονάδων ο Γ.Δ.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πτωτικά για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση κινείται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με φόντο τόσο τις διαφαινόμενες πολιτικές εξελίξεις και τη γενικότερη αστάθεια που υπάρχει στο κυβερνητικό σχήμα, όσο και στη νευρικότητα που έχει επιστρέψει σήμερα στον τραπεζικό κλάδο.

Μολονότι σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, η αγορά θα προεξοφλούσε θετικά τις εκλογές και μια ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικού σκηνικού, οι παλινδρομήσεις και το «κρυφτούλι» που παίζεται μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, κάθε άλλο παρά εποικοδομητικά λειτουργεί στο επενδυτικό και οικονομικό προφίλ της χώρας.

Από εκεί και πέρα, η αγορά έχει το… περιθώριο διόρθωσης ακόμα, μετά το προηγούμενο ανοδικό σερί, ενώ φαίνεται πως γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν τα επίπεδα των 630 μονάδων, μέσω ισχυρής στήριξης από την Coca Cola HBC που ενισχύεται άνω του 3%.

Όλα αυτά, λαμβάνουν χώρα εν μέσω συνέχισης του καλού κλίματος διεθνώς, με τον Dow Jones χθες να επανέρχεται μετά από αρκετές ημέρες στις 24.000 μονάδες, οι ασιατικές αγορές συνέχισαν ανοδικά και σήμερα, ενώ οριακά θετικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. παρ' ότι στην αρχή έκανε κίνηση ανόδου, έχει γυρίσει στις 629 μονάδες με απώλειες 0,64%, με την αξία συναλλαγών στα 9 εκατ. ευρώ.

Πλην της Coca Cola HBC, θετικά στον FTSE 25 κινούνται οι Aegean Airlines και ΟΛΠ, ενώ πιέσεις άνω του 2% καταγράφουν μετοχές όπως Alpha Bank, Εθνική, Ελλάκτωρ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή. Απώλειες άνω του 1% καταγράφουν μετοχές όπως Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Fourlis.

Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα είναι καλύτερη, με την Intrakat να συνεχίζει την έντονη αντίδρασή της κερδίζοντας 6,85% μετά το χθεσινό +7,35%, ενώ θετικά κινούνται και οι Attica Bank, Ικτίνος, Intracom Holdings, Intralot, Κλουκίνας Λάππας, Κέκροπας, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή.

Πιέσεις στο μεσαίο χώρο δέχονται μετοχές όπως Κρι Κρι, J&P Άβαξ, MIG και Cenergy Holdings. Στο σύνολο της αγοράς, 31 μετοχές ενισχύονται έναντι 45 που υποχωρούν.