Εκ νέου ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα

Εκ νέου ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα

Νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφει η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες των επενδυτών ως προς την «απροθυμία» που δείχνει η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Το νόμισμα υποχώρησε 5 δολάρια ανά ευρώ και 4,07 δολάρια στην Κωνσταντινούπολη. Σε σχέση με το ευρώ έχει υποχωρήσει φέτος κατά 9% και πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές, πίσω και από το πέσο της Αργεντινής. Οι επενδυτές ζήτησαν υψηλότερα επιτόκια ώστε να μετριάσουν την υπερθέρμανση της οικονομίας, αλλά η Τουρκία αντιδρά με μέτρα τόνωσης που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης.

«Αυτή η κακοδιαχείριση του νομίσματος οδηγεί σε απώλεια εμπιστοσύνης στην αγοραστική δύναμη της λίρας, γεγονός που είναι δύσκολο να ξεπεραστεί», δήλωσε ο Lutz Roehmeyer, αναλυτής της Landesbank Berlin Investment GmbH.

Παράλληλα, και η απόδοση του τουρκικού 10ετούς ομολόγου κινείται οκτώ μονάδες υψηλότερα στο 13,15%, κοντά στο ιστορικό υψηλό που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να επανεξετάσει τη νομισματική πολιτική της στις 25 Απριλίου.