7ος χρόνος, ημέρα 2222η
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021

Είναι το καλαμπόκι έτοιμο να ακολουθήσει την εκρηκτική πορεία του σιταριού;

Είναι το καλαμπόκι έτοιμο να ακολουθήσει την εκρηκτική πορεία του σιταριού;
Shutterstock

Μετά από σχεδόν πεντάμηνη ταλαιπωρία, η τιμή του καλαμποκιού προσπαθεί δειλά - δειλά να ξεφύγει ανοδικά. Η τεχνική ανάλυση είναι μάλλον αισιόδοξη, μπορεί όμως το καλαμπόκι να ακολουθήσει πορεία παρόμοια με αυτή του σιταριού; Η απάντηση είναι δύσκολη, και βρίσκεται κάπου ανάμεσα από την Κίνα, τις τιμές των λιπασμάτων, τη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού, την αύξηση της αξίας της καλλιεργήσιμης γης, την ενεργειακή κρίση και τις καιρικές συνθήκες.

Πριν λίγες ημέρες είδαμε πως η τιμή του σιταριού ακολουθεί σταθερή ανοδική πορεία, ευνοούμενη από τις συγκυρίες της εποχής. Αντίθετα, από το σιτάρι, το καλαμπόκι δεν έχει ακολουθήσει παρόμοια πορεία τους τελευταίους μήνες και βρίσκεται λίγο πάνω από τα 5,70 δολάρια/μπούσελ, μειωμένη κατά 22% σχετικά με τα ψηλά των 7,32 δολαρίων/μπούσελ των αρχών του προηγούμενου Μαΐου.

Σε αντίθεση με το σιτάρι, οι καιρικές συνθήκες της άνοιξης και του καλοκαιριού τελικά ευνόησαν το καλαμπόκι και πίεσαν σημαντικά την τιμή του, διαψεύδοντας τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που είχαμε κάνει στα μέσα του Ιουνίου. Η αλλαγή, προς το πιο αισιόδοξο, των εκτιμήσεων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για το τελικό ύψος της συγκομιδής πλήγωσε καίρια τους αγοραστές και οδήγησε την τιμή του καλαμποκιού προς τα 5 δολάρια/μπούσελ, διακόπτοντας την ανοδική αγορά που είχε ξεκινήσει από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Από τα μέσα του Ιουνίου η τιμή του καλαμποκιού κυμαίνεται ανάμεσα στα 5 και τα 5,80 δολάρια/μπούσελ, χωρίς να μπορεί να ξεφύγει από αυτό το εύρος διακύμανσης. Τις τελευταίες μέρες όμως, φαίνεται πως η εικόνα αλλάζει λίγο. Η τεχνική ανάλυση του διαγράμματος των τιμών του καλαμποκιού δείχνει πως έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για ένα ανοδικό ξέσπασμα και την υπέρβαση του επιπέδου των 5,8 με 5,9 δολαρίων/μπούσελ, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου ανοδικού κύκλου για το καλαμπόκι.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, πάντα αναρωτιόμαστε αν τα θεμελιώδη στοιχεία ενισχύουν τα ευρήματα της τεχνικής ανάλυσης ή όχι. Στην περίπτωση μας τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα, δεδομένου πως το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας συγκομιδής έχει ήδη συλλεγεί και δεν υπάρχει φόβος ζημιών σε αυτήν εξαιτίας κάποιας κακής εξέλιξης των καιρικών συνθηκών. Μιλώντας για τις καιρικές συνθήκες, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη μεταφορά της συγκομιδής, συνήθως με εμπορικά τραίνα, από τα χωράφια και τα σιλό προς τα εργοστάσια επεξεργασίας τους και τα λιμάνια από τα οποία θα εξαχθούν προς άλλες χώρες.

Αυτό συνέβη πριν μερικές ημέρες στην Κίνα, όπου ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στη βορειανατολική πλευρά της χώρας προκάλεσαν καθυστερήσεις στη μεταφορά μεγάλων φορτίων καλαμποκιού. Οι βροχές και τα χιόνια διατάραξαν τη διαδικασία στεγνώματος της συγκομιδής στα χωράφια, ενώ τα προβλήματα στην αγορά ενέργειας στη χώρα χειροτέρεψαν τα πράγματα, καθώς το κόστος του «στεγνώματος» της συγκομιδής μέσα στις μεγάλες αποθήκες (σιλό) ανέβηκε πολύ, ενώ πολλά τραίνα «επιτάχθηκαν» προκειμένου να μεταφέρουν κάρβουνο προς τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία στα λιμάνια, οδήγησαν τις τιμές του καλαμποκιού στην κινεζική αγορά σε άνοδο 10% μέσα σε μερικές μόνο μέρες, επηρεάζοντας έστω και λίγο, και την παγκόσμια αγορά.

Κοιτάζοντας πιο μπροστά, αυτό που ενδιαφέρει πολύ τη χρηματιστηριακή αγορά καλαμποκιού είναι το πόσο μεγάλες θα είναι την επόμενη χρονιά οι εκτάσεις που θα σπείρουν οι καλλιεργητές καλαμποκιού. Δεδομένου του ότι η σπορά θα γίνει, στο βόρειο ημισφαίριο τουλάχιστον, σε αρκετούς μήνες από τώρα, αυτό ακούγεται λίγο πρόωρο. Δεν είναι όμως και τόσο πρόωρο, καθώς κάποιοι από αυτούς μπορεί να αποφασίσουν να σπείρουν από τώρα τα χωράφια τους με σιτάρι ή κάτι άλλο, αν κρίνουν πως οι τωρινές τιμές του καλαμποκιού δεν είναι συμφέρουσες.

Η μεγάλη αύξηση των τιμών των λιπασμάτων είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για αυτούς, αφού ανεβάζει σημαντικά το επίπεδο κάτω από το οποίο η καλλιέργεια καλαμποκιού μπορεί να είναι ασύμφορη. Ρόλο μπορεί να παίξει, προς την ίδια κατεύθυνση, και το γεγονός πως η εμπορική αξία των καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχει σημειώσει σημαντική άνοδο τον τελευταίο χρόνο, σε διψήφιο ποσοστό σε πολλές περιοχές. Αυτό μπορεί να σημαίνει αύξηση του κόστους ενοικίασης της γης για όσους καλλιεργητές δεν είναι ιδιοκτήτες όλων των εκτάσεων που καλλιεργούν, και για όσους επιθυμούν να μεγαλώσουν τις καλλιέργειες τους.

Το γεγονός πως αυτές τις μέρες η διαφορά μεταξύ της τιμής του καλαμποκιού και της τιμής του σιταριού είναι αρκετά μεγαλύτερη από τη συνήθη, υπέρ του σιταριού, αυξάνει την πιθανότητα για κάποιους καλλιεργητές να προτιμήσουν να σπείρουν τώρα σιτάρι από το να σπείρουν καλαμπόκι την άνοιξη. Κάτι άλλο που θα μπορούσε να αποθαρρύνει κάποιους από το να σπείρουν καλαμπόκι, είναι το ενδεχόμενο (όχι πολύ πιθανό) κυβερνητικής παρέμβασης.

Αναφερόμαστε στις φήμες περί επικείμενης απόφασης του προέδρου Μπάιντεν να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των διυλιστηρίων βενζίνης για μείωση του ποσοστού αιθανόλης που πρέπει να προσθέτουν στη βενζίνη. Αν ο πρόεδρος αποφασίσει κάτι τέτοιο θα το κάνει στην προσπάθειά του να ρίξει την τιμή της βενζίνης που έχει ανέβει αρκετά και συμβάλλει στην άνοδο του πληθωρισμού. Κάτι τέτοιο πάντως είναι μάλλον δύσκολο να γίνει, αφενός γιατί δεν είναι σίγουρο πως θα ρίξει την τιμή της βενζίνης και αφετέρου γιατί θα κοστίσει πολιτικά στον πρόεδρο. Η σχετική ανησυχία όμως μπορεί να αποθαρρύνει αγρότες από το να αποφασίσουν να σπείρουν καλαμπόκι, αφού ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής καλαμποκιού στις ΗΠΑ κατευθύνεται στην παραγωγή αιθανόλης.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να αποθαρρύνουν αγρότες που παραδοσιακά καλλιεργούν καλαμπόκι, και να μειώσουν τις προσδοκίες για το ύψος της συγκομιδής του 2022. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι θετικό για την τιμή του καλαμποκιού, αλλά σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, αφού αυτή τη στιγμή η σοδειά είναι καλή και τα αποθέματα φαίνεται πως αρχίζουν και αυξάνονται, σε αντίθεση με αυτό που γίνεται στο σιτάρι. Λογικά λοιπόν, δεν πρέπει να περιμένουμε άμεσα κάποια σοβαρή κίνηση στην τιμή του καλαμποκιού.

Όμως, δεν πρέπει να αγνοήσουμε τρεις σημαντικούς παράγοντες. Πρώτον, τον ρόλο της Κίνας, οι τεράστιες εισαγωγές της οποίας συνέβαλαν στην ανοδική πορεία του καλαμποκιού μέχρι τον φετινό Μάιο, αλλά έχουν κοπάσει εδώ και λίγο καιρό. Δεύτερον, την πιθανότητα συνέχισης του μεγάλου ράλι του σιταριού, που αναπόφευκτα θα παρασύρει και την τιμή του καλαμποκιού. Και, τρίτον, το γεγονός πως αυτή τη στιγμή υπάρχει σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα που σχετίζεται με το καλαμπόκι και τα άλλα αγροτικά προϊόντα. Όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Cargill, του διεθνούς κολοσσού της αγοράς αγροτικών προϊόντων, υπάρχει έλλειψη λιμενεργατών, έλλειψη οδηγών φορτηγών, και έλλειψη εργατών για τα εργοστάσια επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων.

Αυτό συνεπάγεται καθυστερήσεις, αφού πολλά εργοστάσια δεν μπορούν να δουλέψουν στο 100% της δυναμικότητάς τους, αλλά και σημαντική αύξηση του κόστους για όλα τα αγροτικά προϊόντα. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, μιλώντας στο Bloomberg, ο συνδυασμός αυτών των ελλείψεων με πιθανή δυναμική επανεμφάνιση της Κίνας με μεγάλες παραγγελίες, θα δώσει νέα ώθηση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, του καλαμποκιού συμπεριλαμβανομένου. Ίσως, οι αγοραστές καλαμποκιού των τελευταίων ημερών να «μυρίζονται» κάτι τέτοιο.