Είναι ο χρυσός η απάντηση στην κινεζική κρίση;

Είναι ο χρυσός η απάντηση στην κινεζική κρίση;

Photo by Scott Olson/ Getty images/ Ideal Image

Παρά το γεγονός ότι η υποχώρηση των τιμών του τα τελευταία τρία χρόνια έδωσε αρκετές αφορμές αμφισβήτησης του ρόλου του, ως επενδυτικής επιλογής, ο χρυσός επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, με αφορμή την εκπορευόμενη από την Κίνα νέα διεθνή χρηματιστηριακή αναταραχή.

Με ένα πενθήμερο ανοδικό σερί, οι τιμές του μετάλλου έχουν «σκαρφαλώσει» ξανά πάνω από τα 1.100 δολάρια η ουγκιά, κινούνται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 μηνών και διαψεύδουν -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- τις προβλέψεις πολλών ξένων αναλυτών και επενδυτικών οίκων που, ειδικά προς τα τέλη του προηγούμενου έτους, διατύπωναν εκτιμήσεις για πτώση του χρυσού στα επίπεδα των 1.000 δολαρίων.

Ξένοι αναλυτές αποδίδουν ξεκάθαρα την άνοδο αυτή, σε όσα έχουν συμβεί αυτή την εβδομάδα στην Κίνα. Ένας από τους πιο γνωστούς αναλυτές της αγοράς του χρυσού, ο Robin Bhar της Societe Generale, δήλωνε προσφάτως στο πρακτορείο Bloomberg πως ο παράγοντας που οδηγεί την άνοδο των τιμών του μετάλλου δεν είναι άλλος από «την Κίνα και την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές». Εξηγώντας πως «η υποτίμηση του γουάν από την Κίνα έχει εντείνει τους φόβους σχετικά με την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας, εξέλιξη που λειτουργεί θετικά για τον χρυσό».

Οι χθεσινές δηλώσεις του George Soros ήρθαν απλά να προστεθούν ως… «κερασάκι στην τούρτα», σε μία περίοδο που οι γεωπολιτικές εντάσεις διεθνώς (τις οποίες ο χρυσός «αγνόησε» σε μεγάλο βαθμό κατά το παρελθόν, όπως π.χ. στη περίπτωση της Ουκρανικής κρίσης) εντείνονται.

Τόσο τα νέα «επεισόδια» στην κρίση της Μέσης Ανατολής, με την επιδείνωση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας – Ιράν, όσο και τα αιφνιδιαστικά νέα για τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, ανεβάζουν το «θερμόμετρο» της ανησυχίας σε νέα… ύψη.

Έτσι, με το μεγαλύτερο (σε διάρκεια) ανοδικό σερί από τον Οκτώβριο, ο χρυσός έκλεισε χτες (προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου) στα 1.107,80 δολάρια η ουγκιά, και μέχρι στιγμής εντός του Ιανουαρίου υπεραποδίδει έναντι όχι μόνο των μετοχών, αλλά και των υπολοίπων εμπορευμάτων, όπου ξεχωρίζει η πτώση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλά 12ετίας, η υποχώρηση των τιμών των βιομηχανικών μετάλλων σε χαμηλά 6ετίας, αλλά και οι επιμέρους αρνητικές αποδόσεις στα περισσότερα εκ των 22 εμπορευμάτων που «παρακολουθεί» ο δείκτης Bloomberg Commodity Index.

Στην ίδια κατεύθυνση με τις εκτιμήσεις του Robin Bhar κινούνται κι άλλοι ξένοι αναλυτές, εξηγώντας ότι οι ανησυχίες των επενδυτών θα γενικευθούν σε ό,τι αφορά συνολικά τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών και όσα συνδέονται στενότερα με την οικονομία της Κίνας. Κι αυτό, διότι οι κινήσεις των κινεζικών αρχών για μεγάλη μερίδα επενδυτών υποδηλώνουν πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι πιο αδύναμη απ' όσο πίστευαν μέχρι σήμερα. Εξέλιξη που, με τη σειρά της, θα στρέψει πολλούς προς τον χρυσό, το ιαπωνικό γεν και το αμερικανικό δολάριο.

Απολύτως ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται, και των προσδοκιών για αύξηση της ζήτησης για χρυσό, είναι η άνοδος σε μετοχές εταιρειών παραγωγής χρυσού, όπως της Harmony Gold Mining η οποία στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου του Γιοχάνεσμπουργκ «μετράει» κέρδη της τάξης του 51% σε διάστημα μίας εβδομάδας. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι σε αυτό έχει συμβάλει και η υποτίμηση του νοτιοαφρικανικού νομίσματος στην αγορά συναλλάγματος, που έχει οδηγήσει τις τιμές του χρυσού (αποτιμημένες σε ραντ) σε ιστορικά υψηλά!

Αξιοσημείωτη είναι και η πτώση στις τιμές άλλων πολύτιμων μετάλλων, που τις τελευταίες ημέρες υποχωρούν διότι από την αγορά εκλαμβάνονται περισσότερο ως βιομηχανικά μέταλλα -και λιγότερο ως επενδυτικά «καταφύγια»- και επηρεάζονται αρνητικά από τους φόβους για την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του παλλαδίου, που κινείται σε χαμηλά 5,5 ετών, στα επίπεδα των 492 δολαρίων η ουγκιά, ενώ πιέσεις έχει δεχθεί προσφάτως και η πλατίνα, που διαπραγματεύεται αυτές τις μέρες στα 866 δολάρια.

«Ο χρυσός ξεκάθαρα ανακτά τον ρόλο του, ως επενδυτικού καταφυγίου», δηλώνει από την πλευρά του ο αναλυτής της HSBC, James Steel. Και εξηγεί, σύμφωνα με το CNBC, ότι «όσο οι αγορές των μετοχών διεθνώς, ειδικά της Κίνας, θα αμφιταλαντεύονται», τόσο μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον θα προσελκύει ο χρυσός.

Κάπως πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο David Wilson της Citigroup, λέγοντας πως η ανοδική τάση των τιμών του χρυσού πιθανότατα θα αποδειχθεί βραχυπρόθεσμη, αλλά αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ανόδου, ειδικά «όσο θα ενισχύεται η άποψη πως η Κίνα μπορεί να παρασύρει ολόκληρο τον κόσμο σε ύφεση».

Σε κάθε περίπτωση, οι άλλοτε «ψίθυροι» περί «φούσκας» στην Κίνα, έχουν μετατραπεί εδώ και αρκετό καιρό σε «φωνές», με πιο πρόσφατη αυτή του George Soros. Τα μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα προϊδεάζουν περισσότερο για συνέχιση των συζητήσεων περί «φούσκας», παρά για το αντίθετο. Αλλά και για μια συνειδητή επιλογή του Πεκίνου για «εξαγωγή» των δομικών προβλημάτων της κινεζικής οικονομίας προς τον υπόλοιπο κόσμο…

Τούτων δοθέντων, η απάντηση στο αρχικό ερώτημα, για το αν ο χρυσός αποτελεί την απάντηση στην κινεζική κρίση, μοιάζει προς το παρόν να είναι καταφατική. Μετά από δύο τόσο ισχυρά χρηματιστηριακά σοκ “made in China” (εκείνο του καλοκαιριού και το τρέχον) πολύ δύσκολα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της Κίνας, σε βαθμό μάλιστα που να βγάζει τον χρυσό εκτός των επενδυτικών «ραντάρ».

Μένει να φανεί, κατά πόσο το πρόσφατο μίνι ράλι των τιμών του μετάλλου αποτελεί την αφετηρία μιας ευρύτερης ανοδικής κίνησης ή μια απλή παρένθεση που θα κλείσει σχετικά σύντομα, ενδεχομένως με την επόμενη αύξηση επιτοκίων της Fed.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που, με δεδομένες και τις τελευταίες κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας στην αγορά συναλλάγματος, αναμένουν πως το πεδίο που εν τέλει θα καθορίσει την μετέπειτα πορεία του χρυσού, σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα ίσως, θα είναι το νομισματικό. Διότι σε συνθήκες που προσομοιάζουν με (ή συνιστούν) νομισματικό «πόλεμο», ένα αξιόπιστο «καταφύγιο» δεν θα αποτελεί απλά μια δυνητική επενδυτική επιλογή, αλλά ανάγκη.