ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2017η
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

Είναι γυμνός ο βασιλιάς; Το… μυστικό των κρυπτονομισμάτων και η «Doge Day»

 Είναι γυμνός ο βασιλιάς; Το… μυστικό των κρυπτονομισμάτων και η «Doge Day»

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν δύο από τις κορυφαίες μετοχές της Wall Street έχαναν μέσα σε δύο ημέρες σχεδόν το 20% της αξίας τους. Θα ζούσαμε στιγμές πανικού παρόμοιες με το κραχ του Μαρτίου 2020 όταν ο φόβος για την πανδημία βρισκόταν στο αποκορύφωμα. Όμως για την αγορά κρυπτονομισμάτων ήταν… απλώς Σάββατο.

Αναφερόμαστε φυσικά στην εντυπωσιακή κατρακύλα των μεγαλύτερων κρυπτονομισμάτων μέσα στο Σαββατοκύριακο που θορύβησε μεγάλη μερίδα των επενδυτών που πίστεψαν σε… μόνιμη άνοδο και «τρελά» κέρδη.

Για να είμαστε ακριβείς, η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου αλλά ως μία σημαντική διόρθωση και όχι ως μία καταστροφική εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι Bitcoin και Ethereum γκρεμίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες από τα ιστορικά τους υψηλά.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες της αγοράς κρυπτονομισμάτων που είναι η υψηλή μεταβλητότητα – η οποία σε μεγάλο βαθμό θεωρείται φυσιολογική - και παράλληλα δίνει τροφή σε όσους επιμένουν ότι υπάρχει φούσκα. 

Ξαφνικά, εκατομμύρια νεόκοποι επενδυτές ανά την υφήλιο έμαθαν το… μυστικό. Ότι δεν υπάρχουν assets που συνεχώς ανεβαίνουν και ότι ζούμε στην εποχή που οι φήμες πολλές φορές έχουν μεγαλύτερη αξία από την πραγματικότητα, ενώ διάσημοι όπως ο Elon Musk έχουν τη δύναμη με ένα tweet να προκαλούν σεισμικές δονήσεις παντού.

Ένιωσαν παράλληλα στο πετσί τους τι σημαίνει πραγματική διόρθωση και συνειδητοποίησαν πως όταν η αξία ενός asset αυξάνεται πολύ απότομα χωρίς να υπάρχουν «διαρθρωτικοί» λόγοι, τότε είναι πολύ πιθανό και η πτώση να είναι το ίδιο απότομη. 

Για τους λόγους που οδήγησαν το Bitcoin και το Ethereum σε πτώση έως και 20% από τα ιστορικά τους υψηλά μπορείτε να διαβάσετε το κατατοπιστικό κείμενο του Νίκου Κωστόπουλου.

Την ίδια ώρα, οι φανατικοί των crypto και ειδικότερα του DogeCoin ετοιμάζονται με τυμπανοκρουσίες για τη σημερινή μέρα. Η 20η Απριλίου έχει χαρακτηριστεί ως «Doge Day» και θεωρείται η μέρα που η τιμή του DogeCoin θα εκτοξευθεί για να επιβεβαιωθεί ο Elon Musk, ο οποίος συχνά πυκνά υπόσχεται ότι θα στείλει, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά, το ψηφιακό νόμισμα που ξεκίνησε ως φάρσα, στο φεγγάρι.

Πράγματι, ο Musk εκτός από τη στήριξη που προσφέρει στο νόμισμα με τα tweets του, έχει δηλώσει ότι οι αστροναύτες της SpaceX θα έχουν μαζί τους ένα DogeCoin στην επόμενη αποστολή στη Σελήνη. 

Μιλάμε για ένα κρυπτονόμισμα που ξεκίνησε ως φάρσα και έχει σήμα το meme Doge με το σκυλάκι Σίμπα Ίνου. Το DogeCoin στην ουσία αποτελεί κόπια του Bitcoin και δεν έχει τίποτα καινούριο να προσφέρει.

Παρ’ όλα αυτά, η τιμή του έχει δεχθεί ώθηση άνω του 500% μέσα στον Απρίλιο με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή του να πλησιάσει στα 50 δισ. δολάρια και να φιγουράρει πλέον 5ο στη λίστα με τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, ξεπερνώντας τα Litecoin, Cardano και Tether. Mάλιστα, μέσα στο Σαββατοκύριακο που τα Bitcoin και Ethereum υπέστησαν ένα μίνι κραχ, το DogeCoin σημείωσε άνοδο της τάξης του 50%.

Τι θα συμβεί σήμερα κανείς δεν μπορεί να ξέρει, όμως το twitter έχει κατακλυστεί από memes με το DogeCoin να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Η συμβουλή των ειδικών είναι η εξής: Μην παίρνετε στα σοβαρά όλα όσα διαβάζετε στο διαδίκτυο σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και αποφύγετε να επενδύσετε τις οικονομίες σας στο πρώτο ψηφιακό νόμισμα που στηρίζει (στα λόγια ή στις πράξεις) κάποιος διάσημος. 

Τόσο η απρόσμενη άνοδος του DogeCoin όσο και το «μαύρο» διήμερο των σημαντικότερων κρυπτονομισμάτων είναι όψεις από το ίδιο νόμισμα. Η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι πολύ νέα και ακόμη χαρακτηρίζεται από μεγάλες διακυμάνσεις οι οποίες πολλές φορές είναι… επίπονες για όσους δεν μπορούν να στηρίξουν την επένδυσή τους ή φοβούνται ότι θα χάσουν τις οικονομίες τους.

Οι περιπτώσεις που έχουν γίνει γνωστές, κυρίως από τις ΗΠΑ, με ανθρώπους του μεροκάματου που επένδυσαν και τελικά έχασαν, όχι μόνο τα χρήματα που έλαβαν από το κράτος στο πλαίσιο των πακέτων στήριξης, αλλά και το σύνολο των οικονομιών τους, είναι πολλές. Γι’ αυτό προσοχή…