Εικονογραφημένες εκδόσεις στη δημοπρασία του Καραμήτσου

Εικονογραφημένες εκδόσεις στη δημοπρασία του Καραμήτσου

Τα βιβλία που έχουν «ντυθεί» με τη φροντίδα αυθεντικών δημιουργών, όχι μόνο δεν υστερούν σε καλλιτεχνικό βάρος, αλλά με το πέρασμα του χρόνου αποκτούν αξία συλλεκτική που τα κάνει περιζήτητα στους φιλότεχνους. Έχουμε επιλέξει μια σειρά από τέτοια εκδοτικά έργα, βγαλμένη από τη σημερινή δημοπρασία του οίκου «Καραμήτσος» (προγραμματισμένη στις 16.00), με φωτογραφίες και τους βασικούς συντελεστές τους. Παρότι φέρουν την υπογραφή καταξιωμένων καλλιτεχνών, η τιμή τους είναι εξαιρετικά ελκυστική.

Το βλέμμα μας κερδίζει η ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση του Γάλλου συμβολιστή ποιητή Léon-Paul Fargue με σχέδια του Δημήτρη Γαλάνη και τίτλο “Composite” 1944. Πρόκειται για αριθμημένη έκδοση (52/325), σε χαρτί πολυτελείας (“simili-japon”). Στις σελίδες της δεσπόζει μια εντυπωσιακή δισέλιδη ξυλογραφία του Παρισιού και ακόμη 9 χαρακτικά του κορυφαίου δασκάλου της χαρακτικής. (Lot. 3369 με αρχική τιμή 230 ευρώ).

Τον Δημήτρη Γαλάνη δίπλα σε άλλες σημαντικές προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων συναντούμε στο "Le Voyage en Grece", 1946. Πρόκειται για αριθμημένο (499/500) τεύχος του γνωστού ταξιδιωτικού περιοδικού «Le Voyage en Grece», που εκδόθηκε από τον Χ. Ιωαννίδη κι αποτελούσε πολιτιστική γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Στο τεύχος συμμετείχαν (A. Camus, F. Leger, G. Bataille, Henri Matisse, G. Braque, D. Galanis, P. Picasso, J. Cocteue κ.ά.). (Lot. 3370 στα 70 ευρώ).

Στους ξένους τίτλους με ελληνικό ενδιαφέρον, στεκόμαστε στο βιβλίο του Πιερ Ζαν Μπαπτίστ Σωσσάρντ με τίτλο «Fêtes Et Courtisanes De La Grèce» του 1801. Ο Γάλλος συγγραφέας επιχειρεί μια έξω από τα συνήθη περιγραφή των ελληνικών εθίμων, με όμορφα χαρακτικά των Michel & Garnerey, έναν αναδιπλούμενο πίνακα αστερισμών και 4 πίνακες μουσικής. (Lot.3349 με αρχική τιμή 380 ευρώ).

«Σολωμού Ανέκδοτα Έργα» τιτλοφορείται η πρώτη έκδοση 1927 του λόγιου και δραστήριου μελετητή της Ελληνικής ιστορίας Κ. Καιροφύλα. Με επικολλημένα τυπώματα ξυλογραφιών σε χαρτί πολυτελείας, πανομοιότυπα χειρόγραφων του ποιητή σε ιλουστρασιόν χαρτί και κείμενο σε υδατογραφημένα φύλλα. (Lot. 3355 στα 80 ευρώ).

Από τις περιπλανήσεις του F. Perilla στη Μακεδονία, προέκυψε το εικονογραφημένο οδοιπορικό «A travers la Macedoine» του 1932. Με χάρτες, έγχρωμες αναπαραγωγές υδατογραφιών του συγγραφέα και πολλές φωτογραφίες του ίδιου, αποτυπώνεται η ζωή των κατοίκων και τα τοπία που κατοικούσαν. (Lot. 3361 στα 200 ευρώ).

Σε καλή τιμή προσφέρονται δύο εκδόσεις του πρόσφατα χαμένου Αλέκου Φασιανού. Στη μία με τίτλο «Ιστορίες μιας πόλεως, ποιήματα - πεζά», 1975, υπογράφει ο ίδιος (Lot. 3385 στα 50 ευρώ). Λίγο πιο ακριβή η έκδοση με τον γλύπτη Νίκο Παπουτσίδη («Στιγμές Αυτοσυγκεντρώσεως» 1983) φέρει εικονογραφημένο εξώφυλλο και 4 ολοσέλιδα έγχρωμα σχέδια του Φασιανού (Lot. 3390 στα 80 ευρώ).

Την προσοχή σας, τέλος, αξίζει μια έκδοση με χαρακτικά του Carlo Carosso. Πρόκειται για τις “Τέσσερις Εποχές – Le Quarto Stagioni”, από τις εκδόσεις Διάττων, 1995, με τέσσερις ξυλογραφίες, επιζωγραφισμένες με ακουαρέλα. Έκδοση περιορισμένη, αριθμημένη (49/99) και υπογεγραμμένη από τον καλλιτέχνη. (Lot. 3395 στα 70 ευρώ)