Εκ νέου πτωτικά το Χρηματιστήριο με εξαιρετικά μικρό τζίρο

Εκ νέου πτωτικά το Χρηματιστήριο με εξαιρετικά μικρό τζίρο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πτωτικά έχει γυρίσει το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η απουσία (νέων) αγοραστών οδηγεί κάποια ισχυρά blue chips του Large Cap σε αρνητικό έδαφος δεδομένου ότι ορισμένοι επενδυτές προβαίνουν σε ήπιας μορφής κατοχύρωση κερδών από το ενδεκάμηνο ράλι, οδηγώντας δείκτες και μετοχές χαμηλότερα.

Περιθώρια για πιο σοβαρή διόρθωση υπάρχουν, δεδομένου ότι το Χ.Α. παραμένει η αγορά με τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως, όμως πολλά θα εξαρτηθούν από το ευρύτερο κλίμα που θα διαμορφωθεί σε διεθνές επίπεδο.

Θυμίζουμε ότι το ράλι του ενδεκαμήνου έδωσε κέρδη 47% στο Γ.Δ., κοντά στο 42% στον FTSE 25 και +105,6% στις τράπεζες, οπότε η αγορά είναι εύλογο να παρουσιάζει συμπτώματα μερικής κόπωσης, τα οποία προέρχονται από τις απολύτως θεμιτές κινήσεις κάποιων χαρτοφυλακίων να «κλειδώσουν» μέρος της κερδισμένης ρευστότητας.

Πάντως, έχει ενδιαφέρον η άποψη του υπεύθυνου ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαου Καυκά, που σημειώνει πως «οι κινήσεις του Γ.Δ. είναι εντός της εκτιμώμενης περιοχής, ενώ σημαντική περιοχή στήριξης αποτελούν οι 865-855 μονάδες». Σύμφωνα με τον αναλυτή λοιπόν, η αγορά έχει περιθώρια περαιτέρω διόρθωσης.

Η ελληνική αγορά έχει κλείσει πτωτικά στις τρεις από τις τέσσερις έως τώρα συνεδριάσεις του Δεκέμβρη, παρουσιάζοντας κάποιες… αρρυθμίες λόγω της εμφανούς απουσίας των διεθνών χαρτοφυλακίων, που καθ' ότι έκλεισαν βιβλία στη λήξη του ενδεκαμήνου, απέχουν από το σύστημα, κάτι που καθρεφτίζεται στο τζίρο του Χ.Α.

Χθες, στις τράπεζες πραγματοποιήθηκε ο μικρότερος όγκος των τελευταίων έντεκα μηνών, καθώς διακίνησαν συνολικά 7,24 εκατ. τεμάχια, κάτι που είχε να γίνει από τις 7 Ιανουαρίου 2019, πιστοποιώντας ότι βαίνουν διαρκώς μειούμενες οι πρωτοβουλίες των ξένων χαρτοφυλακίων.

Θυμίζουμε ότι ο μέσος τζίρος το Νοέμβριο ήταν στα 71 εκατ. ευρώ, ενώ στις τέσσερις έως τώρα συνεδριάσεις του Δεκέμβρη, οι μέσες συναλλαγές είναι πολύ χαμηλότερες, με αποκορύφωμα τη χθεσινή συνεδρίαση όπου ο τζίρος έπεσε στα 47,23 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μικρότερη των τελευταίων 18 συνεδριάσεων.

Σήμερα ο Γ.Δ. έχει κατέλθει στις 873 μονάδες με πτώση 0,53%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 23 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες επικρατούν μεικτά πρόσημα, ενώ πτωτικά έχει γυρίσει η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25.

Απώλειες άνω του 3% καταγράφει η Jumbo καθώς έχασε δικαστική διαμάχη με την εταιρεία SKAG, ενώ σε πτωτική τροχιά διαπραγματεύονται τίτλοι όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Eurobank, Σαράντης, Viohalco και Alpha Bank.

Στον αντίποδα, κάποια στήριξη δίνουν μετοχές όπως Πειραιώς, Coca Cola HBC, Motor Oi, Lamda Development, Titan, Cenergy Holdings και Τέρνα Ενεργειακή. Σε αρνητική τροχιά πλέον και ο Mid Cap, με την AVAX να υποχωρεί άνω του 5%, ενώ πτώση σημειώνουν και οι Intrakat, ΙΑΣΩ, Quest Συμμετοχών, AS Company, Attica Bank, MIG, Intralot, Νηρέας, Κέκροπας και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στο σύνολο της αγοράς 33 μετοχές ενισχύονται έναντι 62 που υποχωρούν, ενώ σημαντικά ενισχύονται τα δικαιώματα στην αύξηση των Lamda Development και Briq Properties.