ΕΕ: Νέο πλαίσιο κανόνων για τον περιορισμό απειλών από τα κρυπτονομίσματα

ΕΕ: Νέο πλαίσιο κανόνων για τον περιορισμό απειλών από τα κρυπτονομίσματα

Σε σχέδια κανόνων για την εποπτεία, την προστασία των καταναλωτών και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων όπως τα bitcoin συμφώνησαν τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων που ενέκρινε, με 31 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 23 αποχές, τη διαπραγματευτική της θέση σχετικά με τους νέους κανόνες για τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία που στοχεύουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των χρηστών και στην υποστήριξη της ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών και εναλλακτικών μέσων πληρωμής.

Οι βασικές διατάξεις

Οι βασικές διατάξεις που συμφωνήθηκαν από τους βουλευτές του ΕΚ για όσους εκδίδουν και διαπραγματεύονται κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία καλύπτουν τη διαφάνεια, την αποκάλυψη, την εξουσιοδότηση και την εποπτεία των συναλλαγών. Οι καταναλωτές θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τους κινδύνους, το κόστος και τις χρεώσεις. Επιπλέον, το νομικό πλαίσιο υποστηρίζει την ακεραιότητα της αγοράς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ρυθμίζοντας τις δημόσιες προσφορές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων. Τέλος, το συμφωνηθέν κείμενο περιλαμβάνει μέτρα κατά της χειραγώγησης της αγοράς και για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Περιβαλλοντικές απειλές

Για να μειωθεί το υψηλό αποτύπωμα άνθρακα των κρυπτονομισμάτων, ιδιαίτερα των μηχανισμών που χρησιμοποιούνται για την επικύρωση των συναλλαγών, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει στους ευρωβουλευτές μια νομοθετική πρόταση για να συμπεριληφθεί στην ταξινόμηση της ΕΕ  για βιώσιμες δραστηριότητες οποιαδήποτε εξόρυξη κρυπτονομισμάτων δραστηριότητες που συμβάλλουν ουσιαστικά στην κλιματική αλλαγή, έως την 1η Ιανουαρίου 2025.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι και άλλες βιομηχανίες (π.χ. η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών και ψυχαγωγίας, κέντρα δεδομένων) καταναλώνουν επίσης ενεργειακούς πόρους που δεν είναι φιλικοί προς το κλίμα. Ζητούν από την Επιτροπή να εργαστεί για τη νομοθεσία που θα αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα σε διάφορους τομείς.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) να εποπτεύει την έκδοση μαρκών που αναφέρονται σε περιουσιακά στοιχεία, ενώ η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) θα είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των κουπονιών ηλεκτρονικού χρήματος.

Τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν εγγύηση από κεντρική τράπεζα

Τα κρυπτονομίσματα, δεν εκδίδονται ούτε εγγυώνται από κεντρική τράπεζα ή δημόσια αρχή. Επί του παρόντος, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ. Αυτό δημιουργεί κινδύνους για την προστασία των καταναλωτών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειραγώγηση της αγοράς και οικονομικό έγκλημα. Το σχέδιο νόμου διαφοροποιεί μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης γενικά, των στοιχείων αναφοράς περιουσιακών στοιχείων (ARTs), τα οποία ονομάζονται επίσης «σταθερά νομίσματα», και των μάρκες ηλεκτρονικού χρήματος που χρησιμοποιούνται κυρίως για πληρωμές.

Οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται για την επικύρωση συναλλαγών σε κρυπτοστοιχεία έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, ιδιαίτερα για μηχανισμούς απόδειξης εργασίας, που απαιτούν πολλή ενέργεια και καταλήγουν σε υψηλό αποτύπωμα άνθρακα και δημιουργούν ηλεκτρονικά απόβλητα. Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, η κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin ισούται με αυτήν ολόκληρων μικρών χωρών.