Έχουν ακόμα καύσιμο οι αγορές για νέες κορυφές;

Έχουν ακόμα καύσιμο οι αγορές για νέες κορυφές;

Οκτώ εβδομάδες μετά την εμφάνιση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, οι διεθνείς χρηματαγορές έχουν αναρρώσει ή και σημειώσει ιστορικά υψηλά επίπεδα, απόρροια της μεταμόρφωσης του φόβου σε αγοραστική δύναμη. Τα πάντα φαίνεται να προεξοφλήθηκαν προς μια επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν υπάρχει ακόμα καύσιμο για να τροφοδοτεί τόσο έντονη ανοδική κίνηση των τιμών στα Χρηματιστήρια, ή μήπως η εν λόγω προεξόφληση έφθασε σε σημείο καμπής.

Η Morgan Stanley εστιάζει σε δύο άξονες. Πρώτον, το πόσο χρόνο θα χρειασθεί η FED να αυξήσει τους επιτοκιακούς της στόχους, επιτείνοντας τις προσδοκίες για σφιχτότερη νομισματική πολιτική.

Τούτο, θα ανάγκαζε τα χρηματικά κεφάλαια να αναμένουν χαμηλότερο πληθωρισμό, ή έστω άμβλυνση των εκεί πιέσεων. Και σε συνδυασμό με τις υψηλότερες μέσες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και του υψηλότερου (νέου) δανεισμού των εταιριών, οι χρηματαγορές θα οδηγούνταν σε μια μέτρια διόρθωση, προεξοφλώντας την παύση της ισχυρής ανοδικής κίνησης.

Μια τέτοια απόφαση θα δικαιολογούταν εκτός των άλλων από μια υπερθέρμανση της οικονομίας σε βαθμό που θα ήταν αδύνατον να ελεγχθεί ο επιγενόμενος πληθωρισμός με τα συμβατικά μέσα. Μια μεστή αγορά εργασίας θα συνηγορούσε.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να πλησιάζει με τα τωρινά δεδομένα. Η ίδια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα κάνει λόγο για άνω του 4% μέσο ρυθμό μεγέθυνσης το 2021 (και 3,4% το 2022), έχοντας ήδη προετοιμάσει τη πολιτική της βάσει αυτών των μεγεθών, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν αναμένονται σημαντικές αποκλείσεις από τη στόχευση του 0-0.5%.

Συν αυτώ, τα ποσοστά ανεργίας επιδέχονται βελτίωσης και η παράλληλη -προσφάτως αποφασισθείσα- δημοσιονομική στήριξη αφήνει περιθώρια για περιβάλλον «φθηνού» χρήματος.

Δεύτερον, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πράξη, αφενός ως προς τις ιατρικού χαρακτήρα διαπιστώσεις (παρενέργειες, σταδιακή μείωση κρουσμάτων, κ.α.), αφετέρου ως προς τον τρόπο και την ταχύτητα που αυτό θα διοχετευτεί στο ευρύ κοινό, ώστε να επιτευχθεί η ευκταία «ανοσία» του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Ως προς αυτό, θα πρέπει να εξετασθούν και εκτροπές ως προς την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, όπως άλλωστε συνέβη ήδη, και την άμυνα του εμβολίου σε αυτές.

Κι όμως, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα αλλά και τις πρώτες ενδείξεις, το εμβόλιο φαίνεται να κάνει τη δουλειά του. Και συνυπολογίζοντας την έγκαιρη και έγκυρη λήψη των μέτρων και την επιτυχή συνεργασία των κρατών, τα πράγματα πιθανόν να κυλήσουν ομαλά.

Τα παραπάνω συνεπικουρούν στη συνέχιση της ανόδου. Κάθε διορθωτική προσπάθεια πιθανόν θα αναχαιτίζεται από υποψήφιους αγοραστές. Τα κεφάλαια που κινήθηκαν προς τις χρηματαγορές και οι δικαιολογημένες προσδοκίες  συνθέτουν έναν πίνακα με υψηλότερες αποτιμήσεις, όπου η σωστή τοποθέτηση τόσο γεωγραφικά όσο και κλαδικά, θα φέρουν υπεραποδόσεις.