Έβγαλε άμυνες στις 800 μονάδες και «γύρισε» το ΧΑ

Τετάρτη 05 Ιουνίου 2019, 18:23
-A +A
Έβγαλε άμυνες στις 800 μονάδες και «γύρισε» το ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Δείχνοντας ότι έχει προεξοφλήσει τις αρνητικές παρατηρήσεις της Κομισιόν για τον κίνδυνο εκτροχιασμού των δημοσιονομικών της χώρας, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βελτίωσε την εικόνα της μετά το μεσημέρι και με οδηγό τις τράπεζες επέστρεψε στη ζώνη των 820 μονάδων.

Αν και η συνεδρίαση δεν ενδείκνυται για ασφαλή ή... μακροπρόθεσμα συμπεράσματα, φαίνεται πως η αγορά πλέον εστιάζει στη... μεγάλη εικόνα και στην ελπίδα για πολιτική αλλαγή σε ένα μήνα από τώρα, παρά στις όποιες αρνητικές ειδήσεις στα δημοσιονομικά.

Ως προεξοφλητικός μηχανισμός η αγορά δεν εστιάζει στο... τι έχει γίνει ή δεν έχει γίνει έως τώρα, αλλά στο τι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει από εδώ και πέρα. Και αυτό που μπορεί να γίνει αν επιβεβαιωθεί η πολιτική αλλαγή είναι ικανό να αντιστρέψει την κατάσταση και να οδηγήσει σε καλύτερες ημέρες τα δημοσιονομικά.

Άλλωστε, η αγορά, ακόμη και στις 820 μονάδες, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα συγκριτικά με το παγκόσμιο bull market της τελευταίας δεκαετίες, έχοντας όλα τα περασμένα χρόνια προεξοφλήσει τα χειρότερα για τις τράπεζες, την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Πάντως, κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών, στοιχείο που επιβεβαιώνει την «ανακωχή» των ισχυρών, ενώ η άνοδος πρωτίστως ήρθε λόγω παύσης πωλήσεων, παρά λόγο ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος, αν και στις τράπεζες οι long επανήλθαν.

Με τζίρο στα 61,47 εκατ. ευρώ η σημερινή συνεδρίαση ήταν η πιο «φτωχή» από τις εκλογές και μετά, όπου οι μέσες συναλλαγές ήταν πολύ πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Ήταν μια συνεδρίαση άμυνας και αναχωμάτων, παρά επιθετικών κινήσεων και νέας ανάληψης ρίσκου, ενώ είναι θετικό ότι ο Γενικός Δείκτης κράτησε τη ζώνη των 800-810 μονάδων και γύρισε θετικά.

Τελικά ο Γ.Δ. έκλεισε στις 821,40 μονάδες με άνοδο 0,99%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 808,93 μονάδες (-0,54%) δύο ώρες μετά την έναρξη, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 822,68 μονάδες (+1,15%) λίγο πριν το φινάλε.

O FTSE 25 έκλεισε στις 2.102,52 μονάδες με άνοδο 0,92%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.199,27 μονάδες με άνοδο 2,69% και ισχυρή ώθηση από τον όμιλο Intracom, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 745,08 μονάδες με άνοδο 2,64%.

Στις τράπεζες, ξεχώρισε η Εθνική με άνοδο 4,08%, η Πειραιώς +3,40%, Alpha Bank +2,78% και Eurobank +1,39%. Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, η εικόνα ήταν σχεδόν αδιάφορη και flat και από τις δύο κατευθύνσεις. Κέρδη άνω του 1% είχαν μόνο τρεις μετοχές (ΕΛΠΕ, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή), ενώ καμιά μετοχή δεν είχα πτώση πλέον του 0,99% (Fourlis).

Στον Mid Cap καταγράφηκαν σημαντικές εξάρσεις με αιχμή την Κέκροπας η οποία έκλεισε κλειδωμένη στο +29,75% με όγκο 215.589 τεμάχια, εν μέσω φημών για θετική έκβαση στο δικαστικό θέμα για τα Τουρκοβούνια. Το Liberal επικοινώνησε με κύκλους της εταιρείας οι οποίοι τόνισαν ότι «μέσα στον Ιούνιο περιμένουμε την απόφαση, αλλά δεν έχει βγει ακόμη και ούτε υπάρχει κάποια άλλη εξέλιξη».

Η κίνηση της Κέκροπας συμπαρέσυρε και τον όμιλο Intracom Holdings που έχει σημαντικό ποσοστό στην Κέκροπας, με τη μητρική να κλείνει με άνοδο 14,67% με όγκο 410.154 τεμάχια, η Intralot ενισχύθηκε κατά 8,52% με 700.889 τεμάχια, ενώ η Intrakat έκλεισε στο +5,88% με όγκο 205.114 τεμάχια.
Σημαντικό ράλι με άνοδο 25,97% έκανε και η Κλουκίνας Λάππας, ενώ θετικά κινήθηκαν και οι MIG, MLS, AS Company, Παπουτσάνης κ.λπ.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα υπήρξε σε μετοχές όπως Δομική Κρήτης, Αλουμύλ, Lavipharm, Καραμολέγκος, Trastor, Profile, ΑΕΓΕΚ, Newsphone, Μοτοδυναμική, Βιοκαρπέτ, Byte Computer και ΑΝΕΚ. Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν οι ΣΙΔΜΑ, Audiovisual, Δούρος, Frigoglass, Revoil, Κτήμα Λαζαρίδη, Ελινόιλ, Περσεύς, Σελόντα και Ιντερτέκ. Στο σύνολο της αγοράς 69 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 41 που υποχώρησαν.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 11/09/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα