Εβδομαδιαίο report Ebury: Thanksgiving και για… νομίσματα

Εβδομαδιαίο report Ebury: Thanksgiving και για… νομίσματα

Του Enrique Alvarez Diaz*

Σε ασυνήθιστα μικρό φάσμα κινήθηκαν τα νομίσματα της G10 την περασμένη εβδομάδα. Όλα τους έκλεισαν έχοντας διαγράψει πορεία έως 0,5% σε σχέση με το πώς ξεκίνησαν. Ελλείψει σπουδαίων νέων από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, από το Brexit ή από κεντρική τραπεζική πολιτική, οι αγορές έμειναν αρκετά ήρεμες. Μας εξέπληξε, πάντως, αρκετά η ανθεκτικότητα του ευρώ μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων των δεικτών PMI.

Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών ήταν πιο ενεργά και ειδικά της Λατινικής Αμερικής που πέρασαν μια σκληρή εβδομάδα, με το πέσο της Χιλής να κλυδωνίζεται μέσα στη συνεχιζόμενη πολιτική ανασφάλεια.

Η εβδομάδα που αρχίζει δεν προβλέπει, επίσης, συγκινήσεις κυρίως λόγω του Thanksgiving και της αργίας των traders στις ΗΠΑ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Συντηρητικοί προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, κάτι που αποτελεί θετικό παράγοντα για την υπεραπόδοση της στερλίνας. Την Παρασκευή αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και μια ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη Τετάρτη θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις στο κοινό νόμισμα. Ωστόσο, γενικά και παραδοσιακά η εβδομάδα του Thanksgiving δεν επιφυλάσσει δραματικές κινήσεις και δυνατές συγκινήσεις.

Στερλίνα

Το debate των υποψηφίων πρωθυπουργών στο Ηνωμένο Βασίλειο έγινε χωρίς καθαρό νικητή. Αυτό αποτελεί εξαιρετικό νέο για τους Συντηρητικούς, καθώς ο επικεφαλής τους προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, τα στοιχεία του PMI ήταν πολύ αδύναμα και μάλιστα στο χαμηλότερο επίπεδο στην «μετα-δημοψηφισματική» εποχή. Μετά την αξιοσημείωτη άνοδο της στερλίνας τις τελευταίες εβδομάδες, το νόμισμα είχε σταθεροποιηθεί και η αδυναμία των PMI χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία ώστε να το στείλουν χαμηλότερα. Καθώς δεν αναμένονται σημαντικά μακροοικονομικά νέα αυτήν την εβδομάδα, τα νέα για την εκλογική μάχη θα εξακολουθήσουν να κυριαρχούν στο εμπόριο της στερλίνας. Θα δίναμε προσοχή σε κάθε σημάδι ότι η υπεροχή του επικεφαλής των Συντηρητικών αρχίζει να υποχωρεί όπως είχε γίνει το 2017, παρόλο που δεν έχει αναδυθεί κάποια τέτοια ένδειξη.

Ευρώ

Το ευρώ δεν ταρακουνήθηκε από την είδηση ότι οι δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI ήταν απογοητευτικοί. Η έκκληση της Κριστίν Λαγκάρντ για οικονομική πολιτική γίνεται ακόμη πιο επείγουσα, καθώς τα σημάδια για επιτάχυνση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης δεν οδηγούν σε ανάλογο αποτέλεσμα. Το κεντρικό γεγονός της εβδομάδας θα είναι η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό την Παρασκευή. Οι οικονομολόγοι κάνουν ασυνήθιστα πολλές προβλέψεις σχετικά, ωστόσο φαίνεται πιθανό ότι ο βασικός πληθωρισμός θα ανεβεί για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια στήριξη στο ευρώ στις αγορές εν μέσω Thanksgiving.

Δολάριο

Τα οικονομικά στοιχεία της περασμένης εβδομάδας από τις ΗΠΑ φάνηκαν ευνοϊκά για το δολάριο, παρόλο που προέρχονταν από μάλλον όχι τόσο σημαντικές πηγές. Το νόμισμα διατήρησε τη θέση του έναντι των άλλων νομισμάτων της G10, αλλά έκανε σταθερά ράλι όλη την περασμένη εβδομάδα έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών. Η ροή των ειδήσεων θα είναι πολύ περιορισμένη αυτήν την εορταστική εβδομάδα, παρόλο που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε σημαντικές ειδήσεις από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας. Ωστόσο, το πιο πιθανό για το δολάριο είναι να κάνει κι αυτό… Thanksgiving και να αφήσει τις ειδήσεις σε άλλα νομίσματα.

*Ο Enrique Alvarez Diaz είναι Chief Risk Officer της fintech εταιρίας Ebury