Εβδομαδιαίο ράλι 11,5% για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Εβδομαδιαίο ράλι 11,5% για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με σημαντικά κέρδη 11,49% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στο Χ.Α καθώς η θετικότατη εξέλιξη στη φαρμακοβιομηχανία σχετικά με την καταπολέμηση του κορονοϊού αλλά και επιμέρους σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις που δείχνουν ότι επικρατεί έντονη κινητικότητα κάτω από τη σκιά της πανδημίας, διαμόρφωσαν θετικό κλίμα δίνοντας ώθηση στις τιμές.

Κάποιες εταιρείες των οποίων η δραστηριότητα επηρεάστηκε από την πανδημία προσέλκυσαν μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, όπως η περίπτωση της Αεροπορίας Αιγαίου που κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη περίπου 45%, η Autohellas 30%, η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ με +21% και 17% αντίστοιχα, ενώ και ο τραπεζικός στο σύνολό του έτρεξε με +25%.

Ειδικότερα για τις τράπεζες που έκλεισαν την εβδομάδα με άνοδο 26,83%, σήμερα βρέθηκαν  να διορθώνουν ελαφρά χωρίς να προβληματίζουν, λόγω και της έκθεσης της Goldman Sachs που έδινε χαμηλότερες τιμές-στόχους, με μοναδική αγοραστική προτίμηση στην Alpha Bank (οι άλλες τρεις βρέθηκαν “neutral”).

Το 2021 φαίνεται να είναι η χρονιά-ορόσημο για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με την συγκεκριμένη έκθεση έκθεση, λόγω της πολυαναμενόμενης ολοκλήρωσης των τιτλοποιημένων συναλλαγών για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures-NPEs). Φαίνεται δε να συνδέει τη σύστασή της για μέτρια τοποθέτηση σε τραπεζικούς τίτλους αφενός με τις αναθεωρημένες αυξομειώσεις στα αναμενόμενα EPS (αύξηση 0,02 ευρώ έναντι -0,08 για το 2020, μείωση στο -0,10 για το 2021), αφετέρου με την έντονη μεταβλητότητα των μετοχών τους στο ταμπλό (υπενθυμίζουμε ότι μεσοσταθμικά ο τραπεζικός παίζει με 1,9 beta έναντι ενός Δείκτη που ούτως ή άλλως παρουσιάζει μεταβλητότητα παρεμφερή με το πετρέλαιο WTI).

Κατά τα λοιπά, μεγάλος πρωταγωνιστής και σήμερα ο όμιλος Viohalco μετά και την χθεσινή εξέλιξη της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας της Cenergy με τη Nexans για τον τομέα των καλωδίων. H συνέχεια φαίνεται μάλλον αισιόδοξη για Βιοχαλκο και Cenergy, των οποίων οι μετοχές ήδη έχουν υπεραποδώσει με εβδομαδιαία κέρδη +30% και +17% αντίστοιχα, έχοντας κατά νου την ούτως ή άλλως παραδοσιακά θετική συμπεριφορά του ομίλου στις τελευταίες εβδομάδες του έτους.

Τα ΕΧΑΕ φαίνεται να ζωντάνεψαν προσεγγίζοντας το 2.90, διάσπαση του οποίου θα βγάλει αγοραστές έως τα 3,30, ο ΟΤΕ επίσης κρατάει τα 12 ευρώ θέλοντας να επανέλθει στα 13,20. Η ΕΕΕ είναι επίσης ανοδική, καθώς η εξέλιξη περί της πανδημίας την ωφελεί τα μάλλα μετά και την καθίζηση που έχουν υποστεί οι πωλήσεις της το τελευταίο εξάμηνο. Τέλος, ο Τιτάνας συνεχίζει δυναμικά την επαναφορά του στα 14 ευρώ, ενώ ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζει η MIG αφενός με την εμπλοκή της Singular στην κοινοπραξία της Επσιλον με τη Σπέις, αφετέρου με την εξέλιξη στη συμφωνία της Vivartia.