Εβδομαδιαίες απώλειες 4,82% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Εβδομαδιαίες απώλειες 4,82% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με θετικό πρόσημο έκλεισε τελικά την Παρασκευή ο γενικός δείκτης της Λεωφόρου Αθηνών, σε μια συνεδρίαση όπου κυριάρχησε η μεταβλητότητα.

Ο Δείκτης ολοκλήρωσε στις 578,30 μονάδες με άνοδο 0,31%, ενώ οι εβδομαδιαίες απώλειες του διαμορφώθηκαν σε 4,82%.

Συνεδρίαση έντονων συγκινήσεων αυτή της Παρασκευής, καθώς από την έναρξή της επικράτησε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρων.

Προς το μέσο της συνεδρίασης εμφανίστηκαν μεγάλες εντολές πωλήσεων και το σύνολο των τίτλων διέγραψε τα κέρδη του, με αποτέλεσμα να καταγράφουν απώλειες. Τελικά οι αγοραστές επικράτησαν, κλείνοντας την συνεδρίαση σε θετικό έδαφος.

Από τις σημερινές συναλλαγές φάνηκε η αγορά να θεωρεί ως «δίκαιη» την αποτίμηση των τίτλων των ΕΤΕ και ΠΕΙΡ, αφού σχεδόν σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η μετοχή της ΕΤΕ δεν τα κατάφερε να κλείσει στο limit up (όπου και βρέθηκε κατά τη διάρκεια των συναλλαγών) και έκλεισε με κέρδη +10,43% στα €0,36.

Στη μετοχή της ΠΕΙΡ, έπειτα από τριήμερο limit down εμφανίστηκαν σήμερα αγοραστές και έκλεισε αμετάβλητη στα €0,227.

Σοβαρές πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές της ΔΕΗ στα €4,07 (-5,79%) και της ΦΦΓΚΡΠ στα €15,01 (-6,19%).

Να τονίσουμε πως έπειτα από την ανακοίνωση περί αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Fosun (ενός εκ των μετόχων της Folli-Follie) στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ η μετοχή της εν λόγω εταιρείας δέχτηκε πιέσεις, τις οποίες και περιόρισε στο τέλος.

Με αυτή την αφορμή, να σημειωθεί ότι αρκετές εισηγμένες έχουν στα μετοχολόγια τους ξένους θεσμικούς και πραγματοποιούν μεγάλο μέρος του κύκλου εργασιών τους στο εξωτερικό, οπότε είναι και ιδιαίτερα «ευαίσθητες» σε οποιοδήποτε μακροοικονομική ή εταιρική αλλαγή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπεριφορά της μετοχής του ΟΠΑΠ που, μετά από δύο ημέρες απωλειών, έκλεισε σήμερα τα €5,80 με άνοδο 2,11%. Πάντως, σύγχυση επικρατεί ακόμα σε εταιρεία, πράκτορες και πελάτες σχετικά με την εφαρμογή ή όχι της απόφασης της Κυβέρνησης για την επιβολή φορολογίας  €0,05 ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ από 1/1/2016.

Ο τζίρος στο ελληνικό ταμπλό, στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις κρίνεται ικανοποιητικός καθώς κινείται στα επίπεδα των €100 εκατομμύριων, όταν σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Αξία Numbers για το τρέχον έτος ο μέσος ημερήσιος τζίρος κινείται πέριξ των €42 εκατομμυρίων.

Εδώ να σημειώσουμε πως ο τζίρος των τελευταίων ημερών ήταν σχεδόν «καθαρός», αφού η αξία των πακέτων που πραγματοποιήθηκαν δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 7% του ημερήσιου τζίρου, πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχουν προσυνεννοημένες πράξεις. Γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον μεμονωμένων ή θεσμικών επενδυτών να τοποθετηθούν στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς.

Για τον γενικό δείκτη οι 608 μονάδες αποτελούν πλέον την αντίσταση για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.

Ο τζίρος της Παρασκευής διαμορφώθηκε σε 162,76 εκατομμύρια ευρώ, με την αξία των πακέτων στα €19 εκατομμύρια.

Από τις μετοχές που έκαναν πράξεις, 34 έκλεισαν ανοδικά, 58 πτωτικά και 163 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.