Εβδομαδιαία πτώση 6,17% στο Χρηματιστήριο

Εβδομαδιαία πτώση 6,17% στο Χρηματιστήριο

Η πιο πτωτική εβδομάδα από την εμφάνιση του Covid-19 και τον περασμένο Μάρτιο ήταν αυτή που παρήλθε τόσο για το ελληνικό χρηματιστήριο όσο και τις ξένες αγορές, καθώς η επέλαση της πανδημίας και τα κατά τόπους lockdown ακυρώνουν κάθε διάθεση για νέα ρίσκα, με το Χ.Α. να χάνει το 5ήμερο 6,17% κλείνοντας σήμερα στις 617,90 μονάδες.

Η επέκταση των περιοριστικών μέτρων στην περιφέρεια της Μαδρίτης και η γενικευμένη επέλαση του Covid-19 διεθνώς χωρίς να διαφαίνεται κάποια «ασφαλής» λύση στο δίλημμα lockdown ή ηπιότερη διαχείριση, έφερε νέα πτώση σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, οδηγώντας και το ελληνικό χρηματιστήριο από το μεσημέρι και μετά σε πτωτικό γύρισμα και αρνητικό κλείσιμο.

Κορυφαίοι διεθνείς δείκτες όπως ο γερμανικός DAX υποχωρούν άνω των 1.000 μονάδων από τα πρόσφατα υψηλά τους, επιβεβαιώνοντας την παράδοση του Σεπτεμβρίου που συνήθως – μαζί με τον Οκτώβριο – είναι οι χειρότεροι μήνες για τις αγορές τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε λοιπόν σήμερα στις 617,90 μονάδες με απώλειες 0,33%, ενώ τις πρώτες ώρες έκανε προσπάθεια αντίδρασης έχοντας υψηλό ημέρας στις 627,18 μονάδες (+1,16%). Πάντως, το θετικό είναι ότι για 2η συνεχή συνεδρίαση η αγορά κράτησε τις 615 μονάδες δείχνοντας διάθεση για άμυνες και αναχώματα, ώστε να μην κυλήσει στην επικίνδυνη ζώνη των 610 – 600 μονάδων.

Η αξία συναλλαγών σήμερα διαμορφώθηκε στα 37,7 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει ότι διαθέσεις ισχυρών πωλήσεων υπό τη μορφή του… ξεπουλήματος δεν υπήρξαν. Στοιχείο που επίσης δείχνει ότι υπάρχει διάθεση να μπει ένα στοπ στην πτώση.

Ο FTSE 25 έφτασε στο υψηλό ημέρας έως τις 1.495,68 μονάδες (+1,22%), κατόπιν «βούτηξε» έως τις 1.466,92 μονάδες (-0,72%), για να κλείσει στις 1.473,58 μονάδες με πτώση 0,27%. Ο τραπεζικός δείκτης στο υψηλό ημέρας έφτασε έως τις 307 μονάδες (+1,83%) όμως έκλεισε στις 296,39 μονάδες με νέα πτώση 1,69%.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 6,58% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 8,40%, ενώ σε επίπεδο 9μήνου, οι απώλειες διαμορφώνονται στο -32,59% και 66,52% αντίστοιχα. Εύλογα καταλαβαίνει κανείς πως ο τραπεζικός δείκτης είναι ο μεγάλος ασθενής της αγοράς, καθώς δεν απέχει πολύ από το ιστορικό χαμηλό των 263,25 μονάδων που βρέθηκε στις 14 Μαΐου 2020.

Όπως εύστοχα παρατηρεί ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης «αν δούμε τα γραφήματα του Γενικού Δείκτη και του τραπεζικού, θα καταλάβουμε πόσο ζημιά έχουν κάνει οι τράπεζες στην εικόνα της αγοράς.

Από την άλλη φαίνεται ότι είναι και ο μόνος κλάδος που το τελευταίο 6μηνο διαπραγματεύεται σε νέα ιστορικά χαμηλά και ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το επίπεδο»!

Τεχνικά δεδομένα

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνει πως «η επενδυτική κοινότητα πέριξ της ελληνικής αγοράς διανύει ένα νέο γύρο κόπωσης ο οποίος μετά τα πολλά και σοβαρά φαινόμενα που επηρέασαν αρνητικά το Χρηματιστήριο τα τελευταία δέκα χρόνια δείχνει ότι θα χρειαστεί ακόμα πολλά καλά νέα για να ανακτηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη. Ακόμα και όταν το ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας διαψεύστηκε επισήμως η Αγορά έδειξε έλλειψη αντανακλαστικών επιβεβαιώνοντας το βαθμό χαμηλής εκτίμησης που έχει στην παρούσα φάση».

Αναφερόμενος στα τεχνικά δεδομένα ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι αυτά έχουν αλλάξει, καθώς «με ένα σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο αναίρεσε το ανοδικό σενάριο αλλά πλέον απειλεί με πτωτική διαφυγή με νέο επίπεδο στήριξης τις 590 μονάδες. Τα νέα για τους αισιόδοξους δεν είναι καλά αφού MACD και κινητοί μέσοι έχουν διασπαστεί καθοδικά από την συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας ενώ οι ταλαντωτές απέχουν από το να δείξουν κορεσμό στην πτωτική εικόνα.

Οι συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις ενδέχεται να βγάλουν αντίδραση προσεχώς ωστόσο όλα θα κριθούν στην ένταση και το τζίρο που θα συνοδεύει την κίνηση. Οι 635 μονάδες είναι το επίπεδο αλλαγής τάσης που θα επαναφέρουν το χαρακτήρα της συσσώρευσης στην μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη», σημειώνει ο αναλυτής.

Στατιστικά συνεδρίασης

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, έχει ενδιαφέρον ότι παρά την πτώση του Γ.Δ. οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν περισσότερες όσων υποχώρησαν, με το συσχετισμό στις 49 και 39 αντίστοιχα. Κάτι που δείχνει ότι υπήρξε κάποια μικρή κινητικότητα στα small caps, δεδομένου ότι στον Large Cap η πλειονότητα των τίτλων υποχώρησε.

Απώλειες άνω του 3% είχαν οι Coca Cola HBC και Eurobank, άνω του 2% έχασαν οι Viohalco, Πειραιώς και Aegean Airlines, ενώ πτώση είχαν και οι ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, Εθνική κ.α. Στον αντίποδα, στήριξη έδωσαν οι ΟΠΑΠ (+2,66%), ΔΕΗ (+2,47%), Μυτιληναίος (+1,54%), ΕΛΠΕ (+1,29%), ενώ θετικά έκλεισαν και οι Σαράντης, Motor Oil και Jumbo.

Στον Mid Cap, η μετοχή της MIG συνεχίζει τη συμπεριφορά – ασανσέρ, καθώς μετά την ιλιγγιώδη διακύμανση του 36,70% που είχε στη συνεδρίαση της Πέμπτης σήμερα είχε διακύμανση 13,33%, όμως έκλεισε αμετάβλητη. Θετικά στο μεσαίο χώρο έκλεισαν οι ΕΥΑΘ, Πλαίσιο, Quest Συμμετοχών, ΙΑΣΩ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Έλτον, Κρι Κρι και Profile, ενώ υποχώρησαν οι Cenergy Holdings, Ολυμπιακή Τεχνική, AVAX, Intrakat, ΟΛΘ, Autohellas και Ικτίνος.