Εβδομαδιαία κέρδη 2,6% για το πετρέλαιο

Εβδομαδιαία κέρδη 2,6% για το πετρέλαιο

Με κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής το πετρέλαιο, αντιστρέφοντας τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα, μετά τις δηλώσεις του Τζ. Πάουελ για ευνοϊκές προοπτικές στην οικονομίας των ΗΠΑ και ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα «δεν προβλέπει και δεν αναμένει ύφεση».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Fed, δήλωσε την Παρασκευή ότι «η κεντρική τράπεζα δεν αναμένει μια ύφεση στις ΗΠΑ ή στην παγκόσμια οικονομία», υπογραμμίζοντας ότι παρακολουθεί προσεκτικά μια σειρά από αβεβαιότητες, όπως οι εμπορικές κόντρες και θα «δράσει κατάλληλα για να διατηρηθεί η οικονομική επέκταση».

Παράλληλα, η υποχώρηση που κατέγραψαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, αλλά και η νέα μείωση του αριθμού των ενεργών εξεδρών άντλησης, φαίνεται να εξάλειψαν τις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 4,8 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν το διπλάσιο δηλαδή από τις προβλέψεις αναλυτών.

Την ίδια ώρα ΗΠΑ και Κίνα, συμφώνησαν να διεξαχθούν στις αρχές Οκτωβρίου νέες εμπορικές διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον στην οποία θα μετέχουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Η εξέλιξη αυτή έφερε αισιοδοξία στις αγορές ότι θα μπορούσε να λήξει ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη που έχει οδηγήσει σε αμοιβαίες επιβολές δασμών που βάζουν εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη.

Έτσι, το συμβόλαιο Οκτωβρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 22 σεντς ή 0,4% και έκλεισε στα 56,52 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο σε επίπεδο εβδομάδας 2,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.

Ανοδική πορεία ακολούθησε και το συμβόλαιο Νοεμβρίου για το αργό τύπου Brent, που θεωρείται σημείο αναφοράς, ολοκληρώνοντας τη σημερινή συνεδρίαση στα 61,54 δολάρια το βαρέλι, με κέρδη 59 σεντς ή 1%. Σε εβδομαδιαία βάση το Brent κατέγραψε άνοδο 3,9%.