Εβδομαδιαία κέρδη 1,27% για το ΧΑ, με πινελιές...αδυναμίας

Εβδομαδιαία κέρδη 1,27% για το ΧΑ, με πινελιές...αδυναμίας

Φαινομενικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν προσέθεσε κάτι επιπλέον στη συνολική ανοδική εξίσωση. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο αμετάβλητο (-0,09%) στις 819,27 μονάδες, με τον FTSE 25 να έχει παρόμοια συμπεριφορά (-0,13%) στις 1950,62 μονάδες, ενώ και το πλείστο των τίτλων, τουλάχιστον των δεικτοβαρών, δεν παρουσίασαν έντονες αυξομειώσεις.

Μια προσεκτικότερη ματιά όμως μπορεί να οδηγήσει σε δύο -τουλάχιστον- συμπεράσματα. Κατά πρώτον, συνεχίζουμε να κινούμεθα εντός εύρους συναλλαγών, το οποίο μάλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί πλαγιοανοδικό, με στηρίξεις τις 813 μονάδες. Ωστόσο, η σημερινή βραχυπρόθεσμη ανοδική προσπάθεια να προσεγγισθούν οι 830 μονάδες αναχαιτίστηκε, κάτι που προσδίδει μια πινελιά αδυναμίας, τουλάχιστον προς το παρόν. Έτσι, το 813 αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνέχεια, καθώς απώλεια αυτού θα αφήσει τον Δείκτη χωρίς άλλη βραχυπρόθεσμη στήριξη, με φόβο την προσέγγιση των 798 μονάδων.

Κατά δεύτερον, οι τράπεζες φαίνεται να θέλουν να διορθώσουν λίγο ακόμα: η Alpha Bank (-2,1%) κοιτάει τα 0,84, η ΕΤΕ (-3,24%) το 1,97, η Πειραιώς (+0,48%) έχει το 1,12, ενώ η Eurobank (+1,49%) το 0,57. Εξάλλου, ούτε ο ΟΤΕ (-0,22%) δίνει βοήθειες, έχοντας ούτως ή άλλως υποαποδόσει όλο αυτό το διάστημα, ώστε μόνη η ΕΕΕ (2,44%) να σώζει την κατάσταση, όπως παραδοσιακά συμβαίνει.

Κατά τα λοιπά, η Τέρνα Ενεργειακή (+2,07%) συνέχισε την αξιοπρόσεκτη κίνησή της σε νέα επίπεδα ρεκόρ, η Mytilineos διόρθωσε ελαφρώς (-1,52%), δίχως να θαμπώνει η λάμψη του. Τα «μικρότερα επίσης επέδειξαν ανθεκτικότητα, με τη Space (+2,76%) να καταγράφει νέο υψηλό και την Entersoft (1,41%) να δίνει ευκαιρία επανατοποθέτησης.

Η σημερινή συμπεριφορά λοιπόν, μπορεί να μην έδειξε κάτι το άσχημο, αλλά σίγουρα δεν ήταν και ό, τι καλύτερο, καθώς διεφάνη περαιτέρω διστακτικότητα. Τούτο δικαιολογείται και από τους αυξημένους -για αμετάβλητη συνεδρίαση εντός συσώρρευσης- όγκους συναλλαγών (περ. 82 εκατ. ευρώ). Δεν είναι απίθανο να συνεχιστεί και αύριο αυτή η αδιαφορία ή/και διάθεση για μερικές ρευστοποιήσεις, χωρίς βεβαίως να χαλάει κάτι στη γενικότερη ανοδική εικόνα.

Έτι περαιτέρω, και οι ευρωαγορές επέδειξαν αδυναμία να κρατήσουν το αρχικό ανοδικό κρεσέντο (λ.χ ο DAX έχασε σχεδόν 0,5% από τα υψηλά του, και ο Eurostoxx χάνει ήδη τα μισά του κέρδη), ενώ και οι χρηματαγορές των ΗΠΑ είναι νωχελικές στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης (Dow 30 στο +0,12%, S&P 500 στο +0,35%).