Εβδομαδιαία κέρδη 1% για τον χρυσό μετά από τρεις εβδομάδες απωλειών

Εβδομαδιαία κέρδη 1% για τον χρυσό μετά από τρεις εβδομάδες απωλειών

Υψηλότερα κινήθηκε ο χρυσός την Παρασκευή κλείνοντας την εβδομάδα με κέρδη για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα, καθώς η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για πρόσθετες κυρώσεις κατά του Ιράν και η είδηση ότι κινέζοι αξιωματούχοι ακύρωσαν την επίσκεψή της σε αγρότες στη Μοντάνα, υροδότησαν τη ζήτηση για το ασφαλές «καταφύγιο» του πολύτιμου μετάλλου.

«Η αντιπαράθεση με το Ιράν εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανή», δήλωσε ο Jeff Wright, αντιπρόεδρος της GoldMining Inc. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε βάρος της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, τονίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για τις «υψηλότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ σε χώρα».

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι ανάγκη να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020, επιμένοντας ότι η αμερικανική οικονομία είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

«Θέλουμε μια συνολική συμφωνία, μια μερική συμφωνία δεν με ενδιαφέρει», εξήγησε, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον. «Δεν νομίζω ότι την χρειαζόμαστε τη συμφωνία πριν από τις εκλογές», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, κινεζική αντιπροσωπεία ακύρωσε την επίσκεψή της σε αγρότες στη Μοντάνα, με το Reuters να μεταδίδει ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για τα αγροτικά προϊόντα θα επιστρέψουν στην Κίνα συντομότερα από ό,τι αναμενόταν. 

Σύμφωνα με το Montana Farm Bureau, η αντιπροσωπεία ακύρωσε την επίσκεψή της και αναχωρεί εσπευσμένα για την Κίνα χωρίς να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις.

Σε αυτό το κλίμα το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου για τον χρυσό ενισχύθηκε σήμερα κατά 0,6% ή 8,90 δολάρια και έκλεισε στα 1.515,10 δολάρια η ουγγιά, αντιστρέφοντας χθεσινές απώλειες της τάξης του 0,6%. Σε επίπεδο εβδομάδας ο χρυσός έκλεισε με κέρδη 1%, μετά από τρεις εβδομάδες υποχώρησης. Σημειώνεται ότι ο χρυσός ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.500 δολαρίων η ουγγιά.