Εβδομάδα διόρθωσης στο Χ.Α., αλλά κράτησε τις 690 μονάδες

Εβδομάδα διόρθωσης στο Χ.Α., αλλά κράτησε τις 690 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις διεθνείς αγορές να κινούνται σχεδόν και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας πτωτικά, αλλά και εν μέσω κομβικών εξελίξεων και ολοκλήρωσης ενός κύκλου προεξόφλησης όπως έξοδος στις αγορές, στοιχεία ΑΕΠ και ανακοινώσεις ΕΚΤ, το timing ταίριαξε για μια καλή διόρθωση και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η αγορά προέρχονταν από έξι διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με δείκτες και μετοχές να φτάνουν

σε υπερβολές και σε σημεία τεχνικού κορεσμού, οπότε οι διορθωτικές κινήσεις και οι πρωτοβουλίες εξισορρόπησης αυτής της εβδομάδας, ήρθαν μάλλον φυσιολογικά.

Η αγορά έφτασε απνευστί από τη ζώνη των 615-620 μονάδων στις 723,37 μονάδες που ήταν το ενδοσυνεδριακό υψηλό της περασμένης Δευτέρας 4 Μαρτίου, έχοντας μια διαδρομή άνω των 100 μονάδων χωρίς καμιά ουσιαστική αποφόρτιση.

Έτσι, όπως εύστοχα σημειώνει ο αναλυτής της Beta ΑΧΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης «τεχνικά ο Γ.Δ. δυσκολεύτηκε στην επέκταση της ανόδου χωρίς προηγούμενη διόρθωση πάνω από τις 720 μονάδες, καθώς η κλίση της ανόδου είχε αρχίσει να παίρνει κάθετη μορφή.

Οι ταλαντωτές είχαν ειδοποιήσει εγκαίρως για την πληθωριστική εικόνα έχοντας κατακτήσει ακραία υπερτιμημένες ζώνες. Η υποχώρηση (689) ως τα επίπεδα του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών (685) ήρθε μάλλον αναμενόμενα αποφορτίζοντας ταλαντωτές και επιμέρους διαγράμματα ανανεώνοντας το ανοδικό περιθώριο».

Σύμφωνα με τον αναλυτή, «η συνεδρίαση της Παρασκευής είχε στοιχεία εκτόνωσης και πιθανότατα η ερχόμενη εβδομάδα να κινηθεί σε πιο μετριοπαθείς ρυθμούς χωνεύοντας τα νέα επίπεδα διαπραγμάτευσης της Αγοράς. Η κίνηση που αναμένουμε θα τεστάρει το πλαγιοανοδικό κανάλι το οποίο εφάπτεται του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου και υποστηρίζει την τάση σε διορθωτικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών».

Όπως και να ''χει, το γεγονός ότι στη διόρθωσή της την Παρασκευή η αγορά δεν έδειξε διαθέσεις γενικευμένου ξεκινήματος, βγάζοντας μάλιστα προς το φινάλε άμυνες, κρατώντας σχετικά εύκολα τη ζώνη των 690 μονάδων, ενώ μικρός ήταν ξανά ο τζίρος.

Είναι θετικό ότι η διόρθωση αυτή την εβδομάδα έγινε με κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών σε ποσοστό 44,3% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, με το μέσο τζίρο να διαμορφώνεται μόλις στα 45,7 εκατ. ευρώ. Στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπήρχε διάθεση να «σηκωθεί» μεγάλη ρευστότητα από την αγορά.

Διόρθωση 2,25% στο Γ.Δ. το 5ήμερο

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,25%, ο FTSE 25 είχε πτώση 1,85%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 3,52%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 3,37%.

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 696,56 μονάδες με πτώση 1,12%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 704,03 μονάδες (στο άνοιγμα) και χαμηλό στις 689,16 μονάδες λίγο μετά τις 13:00 μ.μ. Η αξία συναλλαγών μειώθηκε περαιτέρω και κατήλθε στα 40,96 εκατ. ευρώ, με τα 2,82 εκατ. ευρώ σε πακέτα σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Alpha Bank.

Ο FTSE 25 έκλεισε με πτώση 0,88%, ο Mid Cap με -1,38%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε ισχυρή διόρθωση χάνοντας 4,01%. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 17 Ιανουαρίου για τις τράπεζες, δηλαδή μια ημέρα πριν ξεκινήσει η αντίδραση.

Η Alpha Bank υποχώρησε κατά 5,06%, η Εθνική έχασε 3,85%, η Πειραιώς 3,36% και η Eurobank -3,36%. Στο χώρο των blue chips βγήκαν σταδιακά κάποιες βοήθειες, ενώ θετικά έκλεισαν οι ΔΕΗ (+3,92%), ΟΤΕ, Coca Cola HBC, Fourlis και ΕΧΑΕ. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2% είχαν οι Aegean Airlines και ΓΕΚ Γέρνα, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Grivalia Properties, Σαράντης και Lamda Development.

Στο χώρο του Mid Cap ανοδικά έκλεισαν μόνο οι J&P Άβαξ, Κέκροπας, Πλαίσιο και Intrakat, ενώ υποχώρησαν οι Τεχνική Ολυμπιακή, Attica Bank, Cenergy Holdings, Intracom Holdings, Πλαστικά Θράκης και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος.

Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη κατέγραψαν μετοχές όπως Briq Properties, Newsphone, Κυριακούλης, ΙΑΣΩ, Profile, Attica Συμμετοχών, Ιατρικό Αθηνών, Centric και Mevaco, ενώ υποχώρησαν μετοχές όπως Audiovisual, Προοδευτική, Κορδέλλου, Ελγέκα, Ιντερτέκ, Ελτράκ, Μύλοι Κεπενού, Unibios, ΕΚΤΕΡ, ΕλβάλΧαλκορ και Byte Computer. Στο σύνολο της αγοράς, 33 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 62 που υποχώρησαν.