Εβδομάδα διόρθωσης με απώλειες 3,6% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Εβδομάδα διόρθωσης με απώλειες 3,6% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνέχιση της διορθωτικής κίνησης για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ελαφρά αυξημένους όγκους συναλλαγών σε σχέση με αυτούς που σημειώθηκαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις (περι. 66 εκατ. ευρώ) και μικρό εύρος διακύμανσης (-0,49% στις 790,14 μονάδες), με τις καθοδικές μετοχές ήτο περισσότερες των ανοδικών (68 προς 39).

Σε εβδομαδιαία βάση η αγορά κατέγραψε τέσσερις στις πέντε αρνητικές συνεδριάσεις σημειώνοντας απώλειες 3,6%.

Ωστόσο, τα δεδομένα μάς αναγκάζουν να κοιτάξουμε σε λίγο πιο μεσοπρόθεσμο πλάνο, καθώς μια βραχυπρόθεσμη ανάλυση αποτυγχάνει να αποδώσει την εικόνα. Και τούτο διότι ενώ υπάρχει πίεση κάτω από τις 795 μονάδες, δεν διεφάνη (προς το παρόν τουλάχιστον) ιδιαίτερη όρεξη για ρευστοποιήσεις. Το τελευταίο έχει μάλιστα περισσότερη αξία κοιτώντας και τις διεθνείς αγορές, με τις οποίες δεν υπάρχει σε αυτή την χρονική φάση συσχετισμός.

Έτσι, ο ΓΔ είναι μεταξύ σφύρας και άκμονος, με τις 765 μονάδες να περιμένουν μεν με ανοιχτές αγκάλες, οι πωλητές, δε, να απέχουν. Οποιαδήποτε διόρθωση είναι φυσικό επακόλουθο μιας πολυήμερης ανοδικής κίνησης, η οποία μάλιστα είχε μεγάλη ένταση και διάχυση. Το ζητούμενο εδώ είναι να επιλέξουμε τον χρονικό ορίζοντα εξέτασης, άρα και συνεπακόλουθης τοποθέτησης σε επίπεδα που ενδιαφέρουν.

Ο τραπεζικός κλάδος (ΔΤΡ +0,29%) φαίνεται να έχει ακόμα δρόμο με πιθανότητες προς τις 443 μονάδες, καθώς σήμερα επιβεβαίωσε την αντίσταση των 477 μονάδων. Την «στήσιμο» το έχει η Alpha Bank (+0,35%), η οποία κράτησε το 0,86, διάσπαση του οποίου θα επιφέρει κίνηση προς το 0,78.

Εξάλλου, η σημερινή διόρθωση πήρε ώθηση κυρίως από τα υπόλοιπα δεικτοβαρή, όπως η ΕΕΕ (-0,84%), ο ΟΠΑΠ (-2,33%), ο ΟΤΕ (-0,91%), ο Mytilineos (-1,77%) και η ΔΕΗ (-1,10%), ενώ αντίθετα, η Jumbo που είναι έτσι κι αλλιώς πιεσμένη αυτό το διάστημα, έκλεισε έως και ανοδική (+2,68%), μαζί με τις υπόλοιπες 6 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (ΕΤΕ, Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Lamda, Alpha και Eurobank).

Όσο ο ΓΔ είναι κάτω από την περιοχή των 800 μονάδων, τόσο επιτείνεται ο κίνδυνος να επέλθει μια έντονα καθοδική συνεδρίαση, ειδικά αν «βοηθήσει» η ειδησεογραφία. Η ομιλία του Γ. Στουρνάρα στο 8ο Banking Forum δεν μπορεί να μην ληφθεί σοβαρά υπόψιν, με δεδομένο ότι είναι κοινός τόπος ότι κάτι λείπει από το τραπεζικό παζλ, ώστε να «ξεκλειδώσει» η θύρα για ένα μονοπάτι μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Κι εδώ, το ζητούμενο δεν είναι το «αν», αλλά το «πότε» και το «πώς».