Εβδομάδα ανάκαμψης για τις αγορές - Αντίδραση +12,31% στο ΧΑ

Εβδομάδα ανάκαμψης για τις αγορές - Αντίδραση +12,31% στο ΧΑ

Εβδομάδα όπου για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού οι αγορές είδαν κάποιο φως στο τούνελ καθώς φάνηκαν τα πρώτα σημάδια κορεσμού της επέκτασης της αρρώστιας ήταν αυτή που παρήλθε, με όλους τους δείκτες να κινούνται ανοδικά, συμπαρασύροντας όλα τα επενδυτικά προϊόντα ευρύτερα.

Αν και ο δρόμος είναι εξαιρετικά δύσβατος και δύσκολος, αυτή την εβδομάδα οι αγορές άρχισαν να προεξοφλούν την επόμενη ημέρα στην παγκόσμια αλλά και στις επιμέρους οικονομίες, καθώς φαίνεται πως δε θα αργήσει σταδιακά και η άρση του lockdown και της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Μολονότι ίσως είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή και οριστικά συμπεράσματα, οι αγορές που πάντα «τρέχουν» πιο μπροστά από τις εξελίξεις στην οικονομία, έχουν «ξεκολλήσει» από τα χαμηλά του Μαρτίου και έχουν κάνει σημαντική ανάκαμψη και ανοδική διόρθωση.

Χρηματιστήρια, αγορές πετρελαίου, εμπορεύματα και ομόλογα λοιπόν μπαίνουν σε διαδικασία προεξόφλησης της επόμενης ημέρας, η οποία θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, όμως και μόνο η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας (ναυτιλία, αερομεταφορές, logistics, αυτοκινητοβιομηχανίες, μετακινήσεις αγαθών), αρκούν για να συντηρήσουν ένα ράλι αντίδρασης και μερικής αποκατάστασης.

Πρόκειται για μια εξέλιξη άκρως καθοριστική και κομβική για την παγκόσμια οικονομία, που όλο το προηγούμενο διάσημα βίωσε το μεγαλύτερο «κλείδωμα» της ιστορίας της, με διακοπή αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των κρατών, «πάγωμα» του διεθνούς εμπορίου, ισχυρούς κλυδωνισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα και αναστολή της βιομηχανικής παραγωγής.

Θυμίζουμε πως οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ και τα ναυπηγία είχαν παγώσει το «χτίσιμο» νέων πλοίων, με ό,τι συνεπάγονταν αυτό για τη μηδενική απορρόφηση μετάλλων και άλλων προϊόντων από αυτές.

Σε όλες τις διεθνείς αγορές η εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα – καθώς υπάρχει το Πάσχα των Καθολικών – είναι ανοδική, με τους σημαντικότερους δείκτες – οδηγούς, όπως Dow Jones, S&P 500, DAX και Stoxx 600 να έχουν απομακρυνθεί σημαντικά από τα πρόσφατα χαμηλά τους καταγράφοντας άνοδο άνω του 20%.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά την εβδομάδα, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 12,31%, τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 13%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε το 4ήμερο με αντίδραση +19,68%.

Σήμερα Πέμπτη ήταν μια συνεδρίαση μεταβλητότητας αλλά και μερικής κατοχύρωσης κάποιων κερδών από το ράλι των προηγούμενων συνεδριάσεων, όμως παρά το αρνητικό πρόσημο του Γ.Δ., οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν περισσότερες εξ όσων υποχώρησαν.

Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 607,29 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,30%, έχοντας συνολική διακύμανση 4,07%, καθώς έφτασε να υποχωρεί έως 1,02% και να ενισχύεται έως 3,06%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71,4 εκατ. ευρώ με τις τρεις από τις τέσσερις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας να ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ, στοιχείο που είναι θετικό για ανοδική συγκυρία. Τη Δευτέρα ο τζίρος έφτασε τα 61,6 εκατ. ευρώ, ενώ Τρίτη και Τετάρτη διαμορφώθηκε στα 75,4 εκατ. ευρώ και στις δύο συνεδριάσεις.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.484,10 μονάδες με οριακή άνοδο 0,14%, έχοντας συνολική διακύμανση 4%, καθώς έφτασε να κερδίζει έως και 3,48% και να υποχωρεί έως 0,52%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 365,39 μονάδες με οριακή πτώση 0,05%, έχοντας διακύμανση 8,19%, καθώς έφτασε να κερδίζει έως 5,66% και να υποχωρεί έως 2,53%.

Στον Large Cap ξεχώρισε για 4η συνεδρίαση η Ελλάκτωρ με άνοδο 7,73% και άνοδο 53,32% το 4ήμερο, ενώ θετικά έκλεισαν οι Coca Cola HBC, Fourlis, Aegean Airlines, Σαράντης, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ. Στον αντίποδα, κάποιες πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως Jumbo, Lamda Development, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Viohalco.

Θυμίζουμε ότι στον Large Cap υπάρχουν κέρδη από 20% έως 35% στις τελευταίες δύο εβδομάδες ενώ μόνο αυτή την εβδομάδα αρκετοί τίτλοι κερδίζουν από 15% έως 30%, οπότε εύλογα βγήκαν κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Στο χώρο του Mid Cap, η εικόνα ήταν μεικτή, καθώς πτώση είχαν οι Έλτον, Cenergy Holdings, Κέκροπας, Autohellas, Quest Συμμετοχών και AVAX, ενώ ενισχύθηκαν οι Intrakat, Attica Bank, ΟΛΘ, Ικτίνος, MIG, ΙΑΣΩ, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης και Κρι Κρι. Στο σύνολο της αγοράς, 61 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 49 που υποχώρησαν.