E. Nowotny (ΕΚΤ): Πρέπει να ρυθμιστεί και να φορολογηθεί το Bitcoin

E. Nowotny (ΕΚΤ): Πρέπει να ρυθμιστεί και να φορολογηθεί το Bitcoin

Να καθορίσουν ένα κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο για το Bitcoin, ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χαρακτηρίζοντας το κρυπτονόμισμα αντικείμενο κερδοσκοπίας και εργαλείο ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

«Πρέπει να εφαρμόζεται ο βασικός κανόνας που ισχύει σε κάθε άλλη χρηματοοικονομική συναλλαγή: οποιοσδήποτε εμπλέκεται θα πρέπει να γνωστοποιεί την ταυτότητά του», δήλωσε ο Ewald Nowotny στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. «Χρειάζεται να επιβληθεί φόρος προστιθέμενης αξίας στο Bitcoin, από τη στιγμή που δεν είναι νόμισμα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας.

Οι δηλώσεις του Nowotny έρχονται να προστεθούν σε άλλων αξιωματούχων της ΕΚΤ που θεωρούν την εντυπωσιακή άνοδο του Bitcoin φούσκα και όχι ένδειξη ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τον ψηφιακό ανταγωνιστή του ευρώ. Παρ'' όλα αυτά, ο «ψηφιακός χρυσός» αποτελεί πονοκέφαλο για τους κεντρικούς τραπεζίτες καθώς επιτρέπει σε όσους ξεπλένουν μαύρο χρήμα να αποφεύγουν τους πολύ αυστηρούς κανόνες του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Δεν επιτρέπεται να έχουμε μόλις αποφασίσει να σταματήσουμε να τυπώνουμε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ για να καταπολεμήσουμε το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, να έχουμε επιβάλει αυστηρούς κανόνες ακόμη και στο μικρότερο ταμιευτήριο, και από την άλλη να βλέπουμε κάποιους να ξεπλένουν άνετοι χρήμα ανά την υφήλιο με το Bitcoin», είπε χαρακτηριστικά ο Nowotny.