Δυσοίωνο το μέλλον για τον S&P 500;

Δυσοίωνο το μέλλον για τον S&P 500;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Σε λίγες ημέρες μπαίνει η νέα χρονιά και πλέον το μεγάλο ερωτηματικό είναι η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των διεθνών χρηματιστηρίων.

Κι αυτό διότι με την απόφαση της FED στις 16 Δεκεμβρίου τερματίστηκε μια πολυετής νομισματική πολιτική μηδενικών (ουσιαστικά) επιτοκίων, ενώ και τα εμφανή σημάδια επιβράδυνσης για την δεύτερη στον κόσμο οικονομία δημιουργούν αρκετά ερωτηματικά κυρίως για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και εντείνουν τους φόβους περί παγκόσμιας ύφεσης.

Τα χρηματιστήρια λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και αρκεί μια αρνητική εξέλιξη σε ένα από αυτά για να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στα υπόλοιπα. Πόσο μάλλον όταν η πορεία του μεγαλύτερου δείκτη στον κόσμο μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία των υπόλοιπων δεικτών, οδηγώντας τους σε χαμηλά ή υψηλά ετών.

Ένας δείκτης με τον οποίο ο S&P 500 βρίσκεται σε σχεδόν τέλεια αρνητική συσχέτιση είναι ο Financial Stress Index της FED.

Ο συγκεκριμένος δείκτης μετράει την χρηματοοικονομική πίεση στις αγορές και αποτελείται από δεκαοκτώ εβδομαδιαία δεδομένα όπως επτά σειρές επιτοκίων, έξι σειρές αποδόσεων (σχετικά με ομόλογα) και πέντε άλλα δεδομένα και, όπως είναι επόμενο, κάθε ένα από αυτά τα δεδομένα αντικατοπτρίζει την πίεση στις αγορές.

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω διάγραμμα, όταν ο δείκτης χρηματοοικονομικής πίεσης είναι χαμηλός (κάτω από το 0) ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ όταν δείκτης S&P 500 βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τότε ο χρηματοοικονομικός δείκτης πίεσης βρίσκεται υψηλότερα (πάνω από το 0) δείχνοντας ότι υπάρχει πίεση στις αγορές.

 

Πηγή γραφήματος:Fed stlouis

Σύμφωνα με το διάγραμμα, ο χρηματοοικονομικός δείκτης βρίσκεται στο -0,691 (τελευταία μέτρηση 11-12-2015) από -0,90 (30-10-2015) με ανοδικές τάσεις, ενώ ο S&P 500 παρουσιάζει πτωτικές διαθέσεις προσεγγίζοντας το επίπεδο των 2.000 μονάδων.

Γενικά ο δείκτης Financial Stress Index αποτελεί έναν και μόνο δείκτη σύγκρισης σε σχέση με τον S&P 500 και, από μόνος του, όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα.

Παρόλα αυτά όμως αποτελεί μια εικόνα η οποία δικαιολογεί εν μέρει την αδυναμία του S&P 500 να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα. Και η αυξητική πορεία του Financial Stress Index πιθανόν να αποτελεί αγγελιοφόρο δυσάρεστων μηνυμάτων για τον μεγαλύτερο δείκτη των διεθνών χρηματιστηρίων.