Δυνατή τάση, αδύναμες ρευστοποιήσεις στο Χ.Α

Δυνατή τάση, αδύναμες ρευστοποιήσεις στο Χ.Α

Την ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε σήμερα το Χ.Α, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει οριακά υψηλότερα στις 759,47 μονάδες (+0,16%), την μεταβλητότητα να ενισχύεται αισθητά, αλλά την αγορά να αρνείται να διορθώσει σημαντικά εν μέσω αυξημένων συναλλαγών που ξεπέρασαν τα 109,5 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες συνέχισαν με μικρότερη ένταση την άνοδό τους (ΔΤΡ στο +1,14% στις 445,30 μονάδες), ενώ στον υπόλοιπο 25άρη υπήρξαν μικτά πρόσημα, ένδειξη της εναλλαγής πρωταγωνιστών αλλά και της σχετικής ασάφειας της κατεύθυνσης της σημερινής συνεδρίασης.

Έχοντας ως δεδομένο ότι σε μια υγιή ισχυρή τάση παρατηρείται μια περίοδος παύσης της ανόδου που προέρχεται από τα «μεγάλα» χαρτιά και συνεπακόλουθη διοχέτευση ρευστότητας σε «μικρότερα», αναμένουμε τη συνέχεια στο ταμπλό με γνώμονα την ανάγνωση αυτή. Προσώρας, τα ενδιαφέροντα «μικρά» χαρτιά έχουν ήδη κινηθεί πολύ επιθετικά, με βασικούς πρωταγωνιστές πλην άλλων τις μετοχές ΚΡΙ ΚΡΙ, Entersoft, Epsilon, Παπουτσάνη, Infoquest και Performance. Μάλιστα, η τελευταία σήμερα συνέχισε την εξωπραγματική της ανοδική κίνηση καταγράφοντας εκ νέου ιστορικά υψηλα κλείνοντας στο +7,09% στα 6,80 ευρώ, ερχόμενη από τα 2,30 ευρώ του Μαϊου.

Οι περισσότεροι τίτλοι κράτησαν τα επίπεδά τιμών τους χωρίς υπερβολές, με την ανοδική τάση να βρίσκεται εν εξελίξει σε κάθε περίπτωση. Οποιαδήποτε -μικρή ή μεγάλη- διόρθωση αναγιγνώσκεται προς το παρόν ως ευκαιρία για επανατοποθέτηση, καθώς αφενός το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό, αφετέρου δεν υφίσταται κάποια σημαντική συνθήκη που θα δικαιολογούσε μεταστροφή της τάσης.

Υπενθυμίζεται βεβαίως ότι τόσο έντονες κινήσεις όπως η τρέχουσα θα χρειασθεί σίγουρα κάποιες ανάσες για απορρόφηση των επιπέδων, και οι εμπλεκόμενοι παραδοσιακά αρχίζουν και παρεμβαίνουν μερικώς στα χαρτοφυλάκιά τους με μικρές αγοραπωλησίες ως ποσοστό του συνόλου τους, παρά σε μαζικές πωλήσεις των θέσεών τους.

Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα όσο πλησιάζουμε στο κλείσιμο του έτους, πολλώ δε μάλλον ενός συνταρακτικού έτους με μια πρωτοφανή πτώση λόγω κρίσης και μια εξαιρετικά ταχύτατη ανάρρωση λόγω της επικείμενης επίλυσης του προβλήματος.