Δυναμικό comeback μετά το sell off - Άνοδος 1300 μονάδων για τον Dow
Wall Street

Δυναμικό comeback μετά το sell off - Άνοδος 1300 μονάδων για τον Dow

Σημαντικά κέρδη, τα οποία «σβήνουν» εν μέρει τις μεγάλες απώλειες που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψαν την Δευτέρα οι δείκτες στην Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν θετικά την πρόθεση των κεντρικών τραπεζών να ενισχύσουν τις προσπάθειες των κρατών να περιορίσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού. «Άλμα» 5% για τον Dow Jones, κέρδη άνω του 4,5% για S&P και Nasdaq.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, μετά από πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις που στοίχισαν εκατοντάδες δισ. στους επενδυτές, σημείωσε άνοδο 5,09% και έκλεισε στις 26.703,26 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P που έκλεισε στις 3.090,52 μονάδες, ενισχυμένος κατά 4,60%, ενώ σημαντικά κέρδη της τάξης του 4,49% σημείωσε και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που διαμορφώθηκε στις 8.952,17 μονάδες.

Στο ταμπλό, άλμα 5,6% κατέγραψε η μετοχή της Apple, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές της Merck και της Walmarkt που ενισχύθηκαν κατά 4,2% και 5,2% αντίστοιχα.

Αναφορικά με την πρόθεση των Κεντρικών Τραπεζών να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημίας στην παγκόσμια οικονομία, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell δήλωσε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα «παρακολουθεί στενά» την εξάπλωση της επιδημίας. "Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας και θα αναλάβουμε την κατάλληλη δράση για να στηρίξουμε την οικονομία», δήλωσε.

Τη Δευτέρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda διαβεβαίωσε εξάλλου τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται για την παροχή ρευστότητας και για να διασφαλίσει «τη σταθερότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές».

Υπενθυμίζεται πως κατά τις πέντε συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, οι δείκτες της Wall Street σημείωσαν σημαντικές απώλειες, με τον Dow Jones να καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις του τα τελευταία 11 χρόνια, από την κρίση χρέους του 2009, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε τρεις από τις πέντε συνεδριάσεις, οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν τις 1.000 μονάδες, προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτικούς κύκλους.

Νωρίτερα, πάντως, στην Ασία τα χρηματιστήρια κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, αντιδρώντας στις μεγάλες απώλειες της περασμένης εβδομάδα, και παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα ήταν κατώτερα του αναμενόμενου. Ενδεικτικά αναφέρεται πως άνοδο σημείωσαν οι δείκτες σε Κίνα, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα, οι οποίοι κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις είχαν καταγράψει σημαντικές απώλειες που σε βάθος εβδομάδας ξεπέρασαν το 10%.

Στο μέτωπο του νέου κορονοϊού, μπορεί τα νέα κρούσματα και τα θύματα της επιδημίας στην Κίνα να βρίσκονται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο και οι αρχές να κάνουν λόγο για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ωστόσο η διασπορά των νέων κρουσμάτων σε Ιταλία, Νότια Κορέα και Ιράν προκαλεί εκ νέου ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα, αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται τη τελευταία εβδομάδα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε κράτη της Μέσης Ανατολής, που γειτνιάζουν με την Ιταλία και το Ιράν αντίστοιχα, ενώ στις ΗΠΑ το σαββατοκύριακο καταγράφηκαν οι δύο πρώτοι θάνατοι ασθενών στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα συνολικά κρούσματα του κορονοϊού πλησιάζουν τις 90.000 (εκ των οποίων οι 82.000 εντοπίζονται στην Κίνα), ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει πλέον τους 3.000, με ποσοστό άνω του 90% να σημειώνεται στην επαρχία Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, όπου και σημειώθηκε το ξέσπασμα της νόσου τον περασμένο Δεκέμβριο.

Κέρδη 4% για το πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, καθώς μετά το θετικό ξεκίνημα των συνεδριάσεων σε Ασία και Ευρώπη, η άνοδος των δεικτών στην Wall Street φαίνεται πως τόνωσε το επενδυτικό κλίμα, μετά την κατακόρυφη πτώση που καταγράφηκε κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, το συμβόλαιο παραδόσεως Απριλίου για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 4,45% ή 1,99 δολαρίων/βαρέλι και έκλεισε στα 46,75 δολάρια/βαρέλι.

Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent, το συμβόλαιο παραδόσεως Απριλίου του οποίου κατέγραψε αύξηση 4,17% ή 2,07 δολαρίων ανά βαρέλι και διαμορφώθηκε στα 51,74 δολάρια/βαρέλι.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, οι τιμές του αργού κατρακύλησαν άνω του 5% και βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από ένα χρόνο καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού προκαλεί φόβους επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης.