«Πάρτι» με άνοδο 3,5% στο Χρηματιστήριο φέρνει η προκήρυξη εκλογών

«Πάρτι» με άνοδο 3,5% στο Χρηματιστήριο φέρνει η προκήρυξη εκλογών

Δυναμικά ξεκινάει την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε υψηλό 13 μηνών, αφήνοντας πίσω ένα πενθήμερο διόρθωσης και μια σειρά πολιτικών εξελίξεων που όπως όλα δείχνουν ευνοεί την αγορά. Πιο συγκεκριμένα, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ξένοι και εγχώριοι επενδυτές έστειλαν μήνυμα «στήριξης» στο σενάριο που περιγράφει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση και άρα μια τάση σταθερότητας που ψαλιδίζει τους υπάρχοντες πολιτικούς κινδύνους.

Το θετικό κλίμα «πατάει» σε μια μέρα που ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για να παραιτηθεί και να προκηρύξει εθνικές εκλογές.

Σημαντική είναι η εβδομάδα αυτή για την ελληνική αγορά καθώς Τρίτη και Τετάρτη γίνεται στη Νέα Υόρκη το 8ο Greek Investment Forum με τη συμμετοχή των 25 μεγαλύτερων εταιρειών του ΧΑ, με φόντο την αναμονή για αυξημένο ενδιαφέρον από αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια. 

Το Greek Investment Roadshow περιλαμβάνει επισκέψεις και συναντήσεις στην Ουάσιγκτον (10-11 Ιουνίου), κλειστές συναντήσεις Αμερικανών επενδυτών με εκπροσώπους εισηγμένων εταιρειών, τη διοργάνωση του 8th Greek Investment Forum στη Νέα Υόρκη (11-12 Ιουνίου) καθώς και παρουσιάσεις και επισκέψεις στο Σαν Φρανσίσκο (13-14 Ιουνίου).

Παράλληλα, ερωτηματικό παραμένουν οι μεγάλες ανοικτές θέσεις σορτ που υπάρχουν ακόμα και οι οποίες με περαιτέρω θετικό κλίμα θα κλείσουν εσπευσμένα και θα ανατροφοδοτήσουν την ανοδική κίνηση με μεγαλύτερη ένταση.

Ακόμη, την αγορά θα επηρεάσει και το τελευταίο Εurogroup πριν τις εκλογές, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται τουλάχιστον αυστηρές συστάσεις για τον εκτροχιασμό του προγράμματος.

Την ίδια ώρα στήριξη παίρνει το Χρηματιστήριο και από τις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες κινούνται ανοδικά μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει επ'' αόριστον τους δασμούς για τις μεξικάνικες εισαγωγές στις ΗΠΑ. Κλειστή σήμερα η Φραγκφούρτη λόγω αργίας.

Σ'' αυτό το τοπίο ο Γενικός Δείκτης κινείται με άνοδο 3,74% στις 846 με υψηλό στις 846,5 μονάδες και χαμηλό στις 817,69 μονάδες. Με τις 846 μονάδες, ο ΓΔ ξεπέρασε το υψηλό μήνα που είχε καταγράψει στις 837,88 μονάδες.

H αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 70,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος στα 35,9 εκατ. τεμάχια.

Στις τράπεζες καταγράφονται κέρδη με τον δείκτη να ενισχύεται 7,66% στις 794 μονάδες. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Πειραιώς με +11,7%, η Alpha Bank με +7,4%, η Εθνική με +6,39%, ενώ ακολουθεί η Eurobank με +7,4%.

Στον Large Cap τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι ΔΕΗ με 9,4%, η MIG με 5,8% και κέρδη άνω του 3% σημειώνουν οι ΕΧΑΕ, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ακολουθούν οι Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ κτλ.

Τέλος, ο Mid Cap ενισχύεται 2,75% στις 1.215 μονάδες με τις Audiovisual, Unibios και Επίλεκτος να σημειώνουν ισχυρά κέρδη.