Δυναμική αντίδραση στη Wall καθώς υποχωρούν οι φόβοι για τον κορονοϊό

Δυναμική αντίδραση στη Wall καθώς υποχωρούν οι φόβοι για τον κορονοϊό

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους και οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς και τον Dow Jones να ενισχύεται κατά περισσότερες από 400 μονάδες, καθώς φάνηκε να υποχωρούν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία η εξάπλωση του νέου κορονοϊού από την Κίνα.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,44% ή 409 μονάδων στις 28.807 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 κέρδισε 1,44% και ολοκλήρωσε στις 3.297 μονάδες, ενώ ακόμα καλύτερη επίδοση πραγματοποίησε ο Nasdaq που ενισχύθηκε κατά 2,1% και έκλεισε στις 9.467 μονάδες. 

Οδηγό για τα κέρδη του τεχνολογικού δείκτη αποτελεί η απόδοση της μετοχής της Τesla η οποία συνέχισε το ξέφρενο ράλι των τελευταίων ημερών καταγράφοντας και νέο ιστορικό υψηλό σήμερα στα 968,99 δολάρια, αν και προς το τέλος της συνεδρίασης διέγραψε απότομα μεγάλο μέρος των κερδών της και ολοκλήρωσε στα 887 δολάρια και το +13,7%.

Στο μέτωπο του κορονοϊου οι νεκροί έφτασαν τους 427 στην Κίνα, σύμφωνα με τη Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας, ενώ το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 20.400, μετά την καταγραφή ακόμα 3.235 νέων. Το επενδυτικό κλίμα ωστόσο έδειξε να αποκαθίσταται παγκοσμίως μετά από δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters το οποίο ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας είναι έτοιμη να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της αλλά και τους δείκτες υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία.

Σε αυτό το κλίμα οι μετοχές εταιρειών που δέχθηκαν πλήγμα από την αβεβαιότητα των προηγούμενων ημερών διέγραψαν μέρος των απωλειών τους, με τις αεροπορικές American Airlines και United Airlines να πραγματοποιούν ράλι άνω του 5% και οι δύο, ενώ η ξενοδοχειακή Carnival να εμφάνισε κέρδη 1,9%

Παράλληλα, άλμα 3,3% πραγματοποίησε η Apple, ενώ οι κατασκευαστές μικροτσίπ Nvidia και Micron ενισχύθηκαν κατά 2,8% και 3,2% αντίστοιχα.

Στην πολιτική επικαιρότητα που εξετάζουν οι επενδυτές, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος προκριματικός για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην Αϊόβα των ΗΠΑ, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα λόγω «τεχνικών θεμάτων», σε μία εξέλιξη που εκτιμάται ότι ενδεχομένως θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για το κόμμα με πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο για «φιάσκο».

Νωρίτερα σήμερα, τέλος, με σημαντικά κέρδη είχαν ολοκληρώσει τις συναλλαγές τους και οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εν μέσω του γενικευμένου κλίματος ανάκαμψης των αγορών παγκοσμίως.