Δυναμική ανοδική κίνηση στο ΧΑ πάνω από τις 870 μονάδες

Δυναμική ανοδική κίνηση στο ΧΑ πάνω από τις 870 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την πιο δυναμική ανοδική συνεδρίαση των τελευταίων τριών εβδομάδων πραγματοποίησε την Πέμπτη το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, με αιχμή την ανακοίνωση επανέναρξης του εμπορικού διαλόγου μεταξύ Αμερικής και Κίνας αλλά και οι προσδοκίες που καλλιεργούνται σε εγχώριο επίπεδο για το επόμενο διάστημα, έφεραν νέες αγορές στο ΧΑ.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν και σήμερα ανοδικά, ο Nikkei 225 στην Ασία ενισχύθηκε κατά 2,12%, ενώ οι δείκτες της Wall Street μετά το χθεσινό ράλι έως 1,30%, σήμερα καταγράφουν ακόμη πιο δυναμική «κούρσα» με τον Dow Jones πάνω από τις 26.800 μονάδες (!!) και τον Nasdaq ξανά πάνω από τις 8.000 μονάδες!

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο έχοντας επιβεβαιώσει και αυτή την εβδομάδα ότι θέλει να κρατήσει το όριο ψυχολογίας των 850 μονάδων, σήμερα κινήθηκε εξ αρχής ανοδικά, ενώ η άνοδος έλαβε ισχυρότερη ορμή την τελευταία ώρα και μετά το άνοιγμα των αμερικανικών δεικτών.

Από χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο οι πωλητές είχαν αποδυναμωθεί πλην από κάποιους επιμέρους τίτλους, ενώ σήμερα εξ αρχής της συνεδρίασης υπήρξε πλήρης απόσυρση των πωλητών, με τους long να ελέγχουν πλήρως το momentum της αγοράς και να επιβάλουν το ρυθμό τους.

Εκτός από το διεθνές κλίμα, η αγορά αρχίζει και «χτίζει» στην προσμονή σημαντικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, με μπαράζ νομοσχεδίων που θα απελευθερώσουν τις δυνάμεις της αγοράς (βλέπε εξωδικαστικό συμβιβασμό), θα μειωθεί η φορολογία ενώ ήδη «τρέχουν» διαδικασίες σε πολλά επίπεδα για το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων.

Το προσεχές Σαββατοκύριακο ξεκινάει η 84η ΔΕΘ και ασφαλώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και στα μέτρα που θα ανακοινώσει για την οικονομία, την αγορά, τις επιχειρήσεις, τη φορολογία και τις επενδύσεις. Ήδη πάντως, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο θέμα των επενδύσεων, με τις τράπεζες – χωρίς capital controls πλέον – να βρίσκονται σε φάση εξωστρέφειας, μέσω συμμετοχής σε διεθνή road shows.

Εντός αυτού του κλίματος το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο κινήθηκε μόνιμα ανοδικά, αλλά με ένα καταπληκτικό ημερήσιο γράφημα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα υψηλά ημέρας, πιάνοντας τα επίπεδα που είχε στις 2 Αυγούστου, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό μήνα.

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 874,65 μονάδες με άνοδο 2,36% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ το χαμηλό ήταν στις 858,94 μονάδες (+0,52%) περίπου μισή ώρα μετά το άνοιγμα. Η αξία συναλλαγών στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα, διαμορφώθηκε στα 62,91 εκατ. ευρώ, επίδοση που παρ'' ότι δεν είναι μικρή, εντούτοις είναι κατώτερη των προσδοκιών, ειδικά μετά από μια τέτοια δυναμική ανοδική κίνηση. Όμως, το γεγονός της πλήρους απόσυρσης των πωλητών, επέτρεψε στην αγορά την «εύκολη» αναρρίχηση πάνω από τις 870 μονάδες.

O FTSE 25 έκλεισε στις 2.168,45 μονάδες με άνοδο 2,54%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 788,79 μονάδες με άνοδο 3,91%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.278,47 μονάδες με άνοδο 3,91%. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι επιμέρους κλαδικοί δείκτης έκλεισαν ανοδικά, ενδεικτικό της εικόνας που επικράτησε στην αγορά.

Σήμερα υπήρξε συγχορδία ανόδου τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις μη τραπεζικές μετοχές, κάτι που οδήγησε σχεδόν σύσσωμο σε άνοδο τον FTSE 25, όπου μόνο η Fourlis έκλεισε σε αρνητικό έδαφος.

Κέρδη άνω του 5% είχε η Εθνική, πλέον του 4% ενισχύθηκαν τίτλοι όπως Πειραιώς, ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ, άνω του 3% κέρδισαν οι ΟΤΕ, Eurobank, ΟΠΑΠ και Alpha Bank, άνω του 2% οι ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Cenergy Holdings και άνω του 1% οι Coca Cola HBC, Motor Oil, ΔΕΗ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και Lamda Development.

Στον Mid Cap η εικόνα ήταν επίσης εξαιρετική, καθώς μόνο οι AVAX και Ικτίνος έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος. Κέρδη άνω του 7% είχε η Κέκροπας, άνω του 5% η Intracom Holdings, ενώ σημαντική άνοδο είχαν και οι Attica Bank, MIG, Κρι Κρι, Νηρέας, Πλαίσιο, Intrakat, Intralot, Παπουτσάνης, Τεχνική Ολυμπιακή, Profile και MLS.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν τίτλοι όπως Forthnet, Μουζάκης, Moda Bagno, Δομική Κρήτης, Audiovisual, Ελινόιλ, Ίλυδα, Αλουμύλ κ.α., ενώ υποχώρησαν οι Yalco, Pasal, Βιοτέρ, Φιερατέξ, Προοδευτική, Newsphone, Σελόντα, Inform Λύκος, Byte Computer και Βιοκαρπέτ. Στο σύνολο της αγοράς, οι ανοδικές μετοχές ήταν σχεδόν τετραπλάσιες όσων υποχώρησαν, με το συσχετισμό στις 96 και 26 αντίστοιχα.