Κοντά στο επίπεδο στήριξης των 560 μονάδων το Χ.Α.

Κοντά στο επίπεδο στήριξης των 560 μονάδων το Χ.Α.

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με απώλειες 1,22% συνεχίζεται η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να βρίσκεται στις 566,91 μονάδες.

Σε μια συνεδρίαση κατά την οποία δεν φαίνεται να υπάρχει καμία προσπάθεια αντίδρασης, έπειτα από τις χθεσινές απώλειες, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται κυρίως στο πολιτικό σκηνικό, όπου υπάρχουν αρκετά θέματα ανοικτά, με βασικότερα αυτά της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και του ασφαλιστικού.

Εκ νέου απώλειες εμφανίζει ο τραπεζικός κλάδος στον οποίο παρατηρείται μειωμένος όγκος σε σχέση με τον χθεσινό (για την ώρα) με την μετοχή της ΠΕΙΡ να είναι η μόνη από τις τράπεζες η οποία δέχεται και σήμερα πιέσεις πλησιάζοντας το επίπεδο των €0,20.

Στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι πιέσεις είναι ελεγχόμενες με τις μετοχές των ΜΟΗ, ΟΤΕ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ να κινούνται μόνο θετικό έδαφος.  

Πλέον η προσοχή εστιάζεται στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, καθώς και στην δημοπρασία αυτής, για να δούμε εάν θα εκδηλωθεί κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η ελληνική αγορά δεν μπορεί να οδηγηθεί προς υψηλότερα επίπεδα καθώς λείπουν τα καύσιμα εκείνα που επέτρεπαν στον Γ.Δ. να «σκαρφαλώσει» πάνω από τα πρόσφατα υψηλά των 631 μονάδων.

Οι πιθανότητες είναι υπέρ της κίνησης του γενικού δείκτη λίγο πάνω από το επίπεδο στήριξης των 560 μονάδων, επιτείνοντας την επενδυτική αδιαφορία και νευρικότητα. Πέραν τούτου δεν θεωρείται απίθανη έως το τέλος του μήνα μια αντίδραση έως το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, που πιθανότατα θα αποτελέσει ευκαιρία για κάποια χαρτοφυλάκια να μειώσουν την θέση τους.

Η ΕΤΕ βρίσκεται στα €0,28 με απώλειες 2,78%, η ΑΛΦΑ στα €2,14 με απώλειες 0,47%, η ΠΕΙΡ στα €0,234 με απώλειες 5,26% και η ΕΥΡΩΒ στα €0,929 με απώλειες 2,21%.

Η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ πέρασε κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με την στήριξη στο εβδομαδιαίο γράφημα να βρίσκεται στα €1,3629. Η μετοχή βρίσκεται στα €1,38 με απώλειες 0,72%.

Η στήριξη για την μετοχή του ΟΠΑΠ βρίσκεται στα €5,8030 (στο εβδομαδιαίο γράφημα). Η μετοχή διαπραγματεύεται στα €6,52 με απώλειες 1,51%.

Η μετοχή της ΜΕΤΚ χρειάζεται να κλείσει σήμερα ανοδικά ώστε να δώσει σήμα αγοράς, με την στήριξη να τοποθετείται στο εβδομαδιαίο γράφημα στα €6,4029. Η μετοχή διαπραγματεύεται στα €6,69 με απώλειες 0,59%.

Κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης συνεχίζει να βρίσκεται η μετοχή της ΜΥΤΙΛ, με την στήριξη στο επίπεδο των €2,9947 (στο εβδομαδιαίο γράφημα). Η μετοχή βρίσκεται στα €3,08 με απώλειες 0,96%.

Ο τζίρος μέχρι στιγμής διαμορφώνεται σε €27 εκατομμύρια.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει πράξη, 26 κινούνται ανοδικά, 59 πτωτικά και 9 παραμένουν αμετάβλητες.