«Εξανεμίστηκαν» τα κέρδη στη Λεωφόρο Αθηνών

«Εξανεμίστηκαν» τα κέρδη στη Λεωφόρο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Απώλειες καταγράφει αυτή την ώρα ο γενικός δείκτης, υποχωρώντας σε ποσοστό 0,52% στις 587,20 μονάδες.

Έτσι, εξανεμίστηκαν τα κέρδη που κατέγραφε από την έναρξη της συνεδρίασης, δείχνοντας για ακόμη μία φορά «αδυναμία» διάσπασης των 600 μονάδων.

Πλέον από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδη καταγράφουν μόνο οι μετοχές των τραπεζών, καθώς μετά την χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια οι επενδυτές αποτιμούν θετικά το γεγονός ότι «ανοίγει» ο δρόμος για την είσοδο των vultures funds (κεφάλαια γύπες) για την διαχείριση των προβληματικών δανείων.

Προφανώς και η εξέλιξη αυτή κρίνεται θετική από τους επενδυτές, αφού οι στις τράπεζες θα εισρεύσει ρευστό από την πώληση των δανείων αυτών.

Η μετοχή της ΕΤΕ αντιδρά θετικά από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, μετά το χθεσινό limit down, όπου οι κάτοχοι των νέων μετοχών (κυρίως πρώην ομολογιούχων) θέλησαν να από-επενδύσουν προτιμώντας στην παρούσα φάση το ρευστό. Η μετοχή της ΕΤΕ κινείται ανοδικά κατά 9,92% στα €0,2770.

Άνοδος και για τις μετοχές των ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ με την μετοχή της τελευταίας να καταγράφει άνοδο 11,16% στα €0,269.

Επίσης ενδιαφέρον έχει η σημερινή συμπεριφορά της μετοχής της ΔΕΗ, όπου μετά την χθεσινή ανακοίνωση του κ. Σκουρλέτη σχετικά με την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από αυτήν, η μετοχή δέχθηκε πιέσεις κι έφτασε να χάνει μέχρι και 9%. Εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στην μετοχή τότε η επόμενη ισχυρή στήριξη βρίσκεται (σε εβδομαδιαία βάση) στο 61,8% του Fibonacci στα €2,7716.

Η αγορά περιμένει από την Κυβέρνηση το πλήρες σχέδιο σχετικά με τη ΔΕΗ, ώστε να αποτιμήσει τη νέα αξία αυτής χωρίς τον ΑΔΜΗΕ. Η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται σήμερα στα €3,75 με πτώση 2,09%.

Το σημερινό ενδιαφέρον εστιάζεται και στην μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς και σήμερα δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη που πραγματοποιούσε στην έναρξη της συνεδρίασης, με τη μετοχή να βρίσκεται στα €5,82 με απώλειες 0,34%.

Ο όγκος που πραγματοποιείται καθημερινά στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι σχεδόν «καθαρός», δείχνοντας ότι υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο όμως δεν είναι αρκετό ώστε να απορροφήσει μαζικές εντολές πώλησης (βλ. συνεδρίαση Παρασκευής) και να οδηγήσει τον γενικό δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης βρίσκεται στο πτωτικό κανάλι που δημιουργήθηκε από τον Μάρτιο του 2014 και πως θα πρέπει να διασπαστούν οι 626 μονάδες (με φίλτρο 3 ημερών) ώστε να δοθεί ανοδικό σήμα.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις περικλείουν κίνδυνο, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανιστούν μεγάλες εντολές πώλησης οδηγώντας μετοχές και δείκτες σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο τζίρος αυτήν την ώρα βρίσκεται στα €151,6 εκατομμύρια.

Από τις μετοχές που έχουν πραγματοποιήσει πράξη, 28 κινούνται ανοδικά, 51 πτωτικά ενώ 14 παραμένουν αμετάβλητες.