Ήπια διόρθωση χωρίς ακρότητες στα υψηλά 8μήνου στο Χ.Α.

Ήπια διόρθωση χωρίς ακρότητες στα υψηλά 8μήνου στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Απολύτως ελεγχόμενη είναι η διορθωτική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου σήμερα, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχουν αιχμηρές ρευστοποιήσεις, αλλά καταγράφεται και κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών, στοιχείο λίαν θετικό για πτωτική συνεδρίαση.

Η αγορά κερδίζει όλο το τελευταίο διάστημα νέα υψηλά οκτώ μηνών, φτάνοντας με συνοπτικές διαδικασίες στη ζώνη των 750 μονάδων, οπότε πρέπει να «δέσουν» οι τιμές σε δείκτες και μετοχές.

Θυμίζουμε πως στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις του Απριλίου ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,58%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκανε νέο ράλι ποσοστό 13,02%, οπότε υπάρχουν περιθώρια αποφόρτισης…

Υποστηρικτικά υπέρ των long λειτουργεί και η νέα αποφόρτιση στις αποδόσεις των ομολόγων, που και σήμερα συνεχίζουν σε νέα χαμηλά πολλών ετών. Πιο αναλυτικά, το 10ετές κινείται σε νέο ρεκόρ 14 ετών, έχοντας κατέλθει στο 3,47% με νέα πτώση 1,86%, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές του 2006.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 750 μονάδες με πτώση 0,46%, ενώ η αξία συναλλαγών κινούμενη σε πολύ μέτριο τέμπο διαμορφώνεται στα μόλις στα 31 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, μετά τις αρχικές πιέσεις η εικόνα είναι μεικτή, χωρίς ακρότητες. Θετικά έχει γυρίσει η Πειραιώς, αμετάβλητη η Alpha Bank, ενώ πτώση έως 1,81% σημειώνουν οι Eurobank και Εθνική.

Στον ευρύτερο Large Cap για άλλη μια συνεδρίαση ξεχωρίζει θετικά η ΔΕΗ που κερδίζει 3,92% με ισχυρό όγκο, ενώ θετικά κινούνται και οι ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, EXAE και Fourlis.

Αντιθέτως, πτώση άνω του 1% έχουν οι Grivalia Properties και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ μικρότερη πτώση καταγράφουν οι Coca Cola HBC, ΟΤΕ, Τιτάν, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Σαράντης κ.λπ.

Στο χώρο του Mid Cap η Νηρέας ξεχωρίζει με άνοδο 6,67%, ενώ θετικά κινούνται και οι Intracom Holdings, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Κλουκίνας Λάππας και Cenergy Holdings. Στον αντίποδα, υποχωρούν οι AVAX, Κέκροπας, Intralot, Ικτίνος, MIG, MLS, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή. Στο σύνολο της αγοράς, 40 μετοχές ενισχύονται έναντι 43 που υποχωρούν.