Διόρθωση στις τράπεζες, ισχυρή στήριξη από Coca Cola στο ΧΑ

Διόρθωση στις τράπεζες, ισχυρή στήριξη από Coca Cola στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την πορεία διόρθωσης των ασιατικών αλλά και ευρωπαϊκών δεικτών ακολουθεί σήμερα η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 και των τραπεζών, όμως η ισχυρή άνοδος άνω του 4% – λόγω καλών αποτελεσμάτων – της Coca Cola HBC δίνει στηρίξεις στο Γενικό Δείκτη στη μάχη παραμονής πλησίον των 920 μονάδων.

Πιο αναλυτικά, η μετοχή της Coca Cola HBC ενισχύεται περί το 4,34% έχοντας φτάσει στα 34,65 ευρώ, ενώ θετική συνδρομή δίνουν μετοχές όπως ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil και Lamda Development που χθες είχαν διορθώσει. 

Σε ό,τι αφορά την Coca Cola HBC ο τζίρος του 2019 έφτασε στα 7,026 δισ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 522,2 εκατ. ευρώ, ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα, η εταιρεία θα διανείμει  μέρισμα 0,62 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,57 ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 915 μονάδες με πτώση 0,28%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 23 εκατ. ευρώ, με σημαντικό μέρος όμως αυτής να οφείλεται σε πακέτα.

Η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 κινείται πτωτικά, ενώ διορθώνουν και οι τράπεζες που το προηγούμενο διήμερο αφυπνίστηκαν έχοντας δώσει καλή αντίδραση.

Θυμίζουμε πως την Τρίτη ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,66% ενώ χθες κατά 1,48%, βελτιώνοντας την εικόνα του καθώς απομακρύνθηκε από το όριο των 800 μονάδων. Σ' αυτό το διήμερο της αντίδρασης, ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 5,29%, με την Alpha Bank στην κορυφή των αποδόσεων με άνοδο 8,36% και την Πειραιώς δεύτερη με άνοδο 6,71%.

Σήμερα ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται στις 829 μονάδες με πτώση 1,29%, με τις Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank να υποχωρούν άνω του 1%. Στον υπόλοιπο Large Cap, πτώση άνω του 1% έχουν τίτλοι όπως Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Viohalco και ΕΥΔΑΠ. Ο ΟΤΕ ενισχύεται σε ποσοστό 0,66%, ενώ πρωτύτερα έλαβε χώρα μεγάλο πακέτο 374 χιλ. μετοχών, συνολικής αξίας 5,14 εκατ. ευρώ.

Πτωτικά κινείται και η πλειονότητα των μετοχών του Mid Cap, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι MIG, AVAX, ΙΑΣΩ, Quest Συμμετοχών και Intracom Holdings. Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Κυριακούλης, Audiovisual, MLS, Centric, Inform Λύκος, Μουζάκης και Ελγέκα. Στο σύνολο της αγοράς, 23 μετοχές ενισχύονται έναντι 54 που υποχωρούν.