Αφομοίωση κεκτημένων με εξαιρετικά μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Αφομοίωση κεκτημένων με εξαιρετικά μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση τεχνικής αποφόρτισης και κλεισίματος των gap που είχαν ανοίξει σε δείκτες και μετοχές μετά το 4ήμερο ράλι της περασμένης εβδομάδας, αλλά και το +9,50% που έκανε το ελληνικό χρηματιστήριο στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις από τα μέσα Αυγούστου.

Ο Γενικός Δείκτης «βούτηξε» έως το χαμηλό ημέρας και τις 855,20 μονάδες καταγράφοντας πτώση περί το 1,50%, όμως πλέον διαπραγματεύεται στις 861 μονάδες με την πτώση να έχει περιοριστεί στο -0,70%. Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης είναι η κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών που από τα 85 εκατ. ευρώ της περασμένης Παρασκευής διαμορφώνεται μόλις στα 29 εκατ. ευρώ!

Ο μικρός τζίρος πιστοποιεί ότι δεν βγαίνουν κεφάλαια από την αγορά, απλώς παύουν οι νέες αγορές, οπότε ακόμη και με μικρές πωλήσεις – κάτι που μαρτυράται από τους όγκους – οι μετοχές υποχωρούν εύκολα.

Άλλωστε, υπάρχουν μετοχές στον FTSE 25 όπως π.χ. ο ΟΛΠ που δεν έχουν ξεπεράσει τα 1.000 τεμάχια, μετά από σχεδόν έξι ώρες συνεδρίασης! Βεβαίως, σημαντικό ρόλο στη τη συρρίκνωση των συναλλαγών σήμερα παίζει και το γεγονός ότι οι Αμερικανικές αγορές είναι κλειστές λόγω της εορτής της Ημέρας Εργασίας, που πάντα γίνεται στην πρώτη Δευτέρα του Σεπτέμβρη.

Στον FTSE 25 οι πιέσεις έχουν μειωθεί, ενώ σε θετική τροχιά κινούνται μόνο οι ΔΕΗ – που δεσπόζει – αλλά και οι ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Η ενισχύεται σε ποσοστό 9,68% και όγκο 1,55 εκατ. τεμάχια, με φόντο την επικείμενη αύξηση των τιμολογίων και τις άλλες κινήσεις για την αναστήλωση των οικονομικών της. Σε θετικό έδαφος έχει περάσει και το ΑΔΜΗΕ που ενισχύεται κατά 0,23%.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 3,38%, η Εθνική -1,97%, Eurobank -1,74% και Alpha Bank -1,78%. Στο χώρο των blue chips, πιέσεις 2,93% δέχεται η Cenrgy Holdings, ενώ πλέον του 1% υποχωρούν οι ΕΛΠΕ, Titan, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco και Fourlis.

Στο χώρο του Mid Cap ανοδικά έχουν γυρίσει μετοχές όπως Intrakat, Intralot, ΙΑΣΩ, Attica Bank, AS Company, MIG, Κρι Κρι, Παπουτσάνης και Πλαστικά Θράκης, ενώ υποχωρούν οι AVAX (-5,28%), Quest Συμμετοχών, Νηρέας, Intracom Holdings, MLS, Profile, Ικτίνος και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς, 41 μετοχές ενισχύονται έναντι 68 που υποχωρούν.

Εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα

Όπως σημειώνει στο σημερινό του σχόλιο ο υπεύθυνος ανάλυσης της Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ Νικόλαος Καυκάς, «όσο παραμένουμε πάνω από τα επίπεδα των 850 μονάδων και δεν έχουμε κάτι απρόοπτο από το εξωτερικό ενδέχεται να δοκιμαστούν τα υψηλά των 900 μονάδων εκ νέου. Άλλωστε, τα θεμελιώδη δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις. Για το επόμενο διάστημα η μεταβλητότητα είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στα διεθνή χρηματιστήρια με ότι αυτό συνεπάγεται και για το Χ.Α.».

Ο κ. Καυκάς, υπενθυμίζει πως «από χθες Κυριακή έχουν ενεργοποιηθεί από τις ΗΠΑ δασμοί (σε περίπου 110 δισ. δολάρια κινέζικών εισαγωγών) προς την Κίνα και το αντίστροφο. Παράλληλα, εν μέσω εμπορικού πολέμου και ο δείκτης μεταποίησης PMI της Κίνας έδειξε συρρίκνωση (49,5) για 4ο συνεχόμενο μήνα, κάτι που έχει να συμβεί από το 2ο εξάμηνο του 2015.

Μπαράζ από road shows με επίκεντρο τις τράπεζες

Παράλληλα, η αγορά μπαίνει σε μια νέα φάση που περιλαμβάνει μπαράζ από road shows διεθνώς και συναντήσεις κορυφαίας σημασίας. Το πρώτο road show θα γίνει σήμερα Δευτέρα στο Λονδίνο με διοργανωτή τη Goldman Sachs, ενώ θα ακολουθήσει από αύριο έως την Πέμπτη το επενδυτικό Forum της HSBC, επίσης στη βρετανική πρωτεύουσα.
Στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου θα γίνει το καθιερωμένο ετήσιο 14ο road show του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με την παρουσίαση πλέον των 30 εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών, τόσο από τον FTSE 25 όσο και από τον Mid Cap.

Φυσικά, το παρόν θα δώσουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, έχοντας το «μπόνους» της άρσης των capital controls αλλά και την κινητικότητα στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.