Απώλειες 2% στο Χρηματιστήριο με «βαρίδι» τις τράπεζες

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019, 11:18 - Τελευταία ενημέρωση: 17:37
-A +A
Απώλειες 2% στο Χρηματιστήριο με «βαρίδι» τις τράπεζες

Στην περιοχή της διόρθωσης συνεχίζει να κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ξεκίνησε την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου πτωτικά, αδυνατώντας να συμβαδίσει με τις ευρωπαϊκές αγορές που «αντιστέκονται» στις ανησυχίες που προκαλεί η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας.

Το ΧΑ άφησε πίσω την προηγούμενη εβδομάδα όπου έκλεισε πτωτικά με έκτη συνεδρίαση στις εφτά που έχουν γίνει έως τώρα το μήνα Αύγουστο, πιστοποιώντας ότι μπήκε σε φάση διόρθωσης, κατοχύρωσης κερδών και επανεξέτασης δεδομένων, ύστερα από το εντυπωσιακό ράλι του πρώτου 7μήνου. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με διόρθωση 5,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης που είχε ηγηθεί με έμφαση στο ράλι του πρώτου 7μήνου, είχε τη μεγαλύτερη πτώση χάνοντας 10,99% το 5ήμερο.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έτσι κι αλλιώς αναζητούσε αφορμές διόρθωσης, οπότε η επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές αυτή την εβδομάδα με αφορμή την έξαρση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Αμερικής και Κίνας, έδωσε την ευκαιρία για σημαντικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Λίγες μέρες πριν, ο αμερικάνος πρόεδρος αποφάσισε να προκαλέσει πανικό στις αγορές δηλώνοντας ότι οι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο συνομιλίες με την Κίνα μπορεί να ακυρωθούν. Από την πλευρά του ο άλλοτε μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, σημείωσε πως «είναι θέμα χρόνου έως ότου οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ θα κάνουν πολλούς ακόμη οικονομολόγους να προειδοποιήσουν για επικείμενη παγκόσμια ύφεση και χρηματοπιστωτική αστάθεια».

Ενδιαφέρον έχει η εκτίμηση της Goldman Sachs ότι οι φόβοι της ύφεσης ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου αυξάνονται και ο γίγαντας της Wall Street δεν αναμένει πλέον εμπορική συμφωνία πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.

Σ' αυτό το τοπίο, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί στις 823,4 μονάδες, με υψηλό στις 847,12 και χαμηλό στις 822,03 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 26,74 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 12,16 εκατ. τεμάχια.

Τον μεγαλύτερο τζίρο καταγράφει η μετοχή της ΔΕΗ αλλά και του ΟΤΕ, ενώ ενισχύονται κατά 4,53% και 1,39% αντίστοιχα.

Στις τράπεζες, ο δείκτης υποχωρεί 5,23%, με την Alpha Bank να χάνει -4,73%, την Αττικής -6,01%, την Εθνική -4,53%, την Eurobank -4,09%, και την Πειραιώς -6,52%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, θετικά κινούνται οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ενώ απώλειες σημειώνουν οι ΕΧΑΕ, ΟΛ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα.

Συνολικά 21 μετοχές κινούνται ανοδικά, 88 πτωτικά και 9 είναι αμετάβλητες.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 13/12/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα